Pippin, de spelcomputer van Apple die zijn tijd te ver voortuit was
Iedereen kent de iMac, iPhone en iPod. Een beetje tech kenner herkent ook de Macintosh 128K. Maar wist je dat Apple met de Pippin ook een spelcomputer had? De kans is groot van niet, want ondanks revolutionaire eigenschappen, werd deze nauwelijks verkocht.
Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn of simpelweg niet aanslaat bij het publiek. Vandaag aandacht voor de Pippin van Apple, een spelcomputer die zijn tijd ver vooruit was.
De spelcomputer die zijn tijd ver vooruit was
In 1995, toen de Super Nintendo nog de populairste game console was en de eerste Playstation net was uitgekomen, kwam Apple met de Pippin. Dit apparaat, dat in samenwerking met het Japanse Bandai werd geproduceerd, was de eerste en de laatste spelcomputer van het Amerikaanse elektronicabedrijf.
De Pippin flopte, maar in feite was de spelcomputer zijn tijd ver vooruit. Zo was de console compatibel met terugwerkende kracht; toekomstige versies van de Pippin zouden ook games van het eerste model kunnen draaien. Zo kun je nu PlayStation 4 games spelen op een PS5.
Andere vooruitstrevende functies van de Pippin: toegang tot internet, de mogelijkheid om games op te slaan, ondersteuning van educatieve software, een mediaplayer en je kon zelfs je muis en toetsenbord aansluiten op de console.
Niemand snapte de Apple Pippin
Maar de wereld bleek hier nog niet klaar voor. De meeste mensen wisten bijvoorbeeld nog niet eens wat internet was. In totaal werden er slechts 42.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijking: van de eerste Playstation zijn meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.
Toen Steve Jobs in 1997 terugkwam bij Apple, besloot hij per direct te stoppen met een aantal projecten. Zo kwam er een einde aan de spelcomputer Pippin. Jobs richtte zich op de iMac en een paar jaar later op de iPhone. Een spelcomputer is sinds de Pippin nooit meer uitgegeven door Apple. Wat Jobs niet lukte, realiseerde Bill Gates wel; met de X-Box lanceerde zijn bedrijf Microsoft in 2001 een succesvolle spelcomputer, die niet meer uit de game-wereld is weg te denken.