Een permanente basis op de maan: 5 feiten over Artemis van NASA
Een beetje rondhuppelen op de maan is niet origineel meer. Been there, done that. NASA gaat daarom samen met ESA een stapje verder en wil een permanente maanbasis bouwen. Deze zou rond 2030 voltooid moeten zijn en de plannen liggen inmiddels klaar. Vijf feiten over de Artemis-missies.
Blijkbaar hebben ze bij NASA goed gekeken naar de serie For All Mankind op Apple TV+. Het draaiboek toont namelijk zeer veel gelijkenissen. Behalve dan dat in de sciencefictionserie de USSR als eerste een mens op de maan zet, wat ertoe leidt dat de ruimterace met de VS nooit stopt, maar alsmaar heviger wordt. Een alternatieve toekomst dus, waarbij we vandaag de dag al véél verder zouden zijn op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Maar goed, we dwalen af.
NASA: van Apollo naar Artemis
De Apollo-missies in de jaren ’60 en ’70 waren vooral bedoeld als een stukje prestige en natuurlijk de USSR (Rusland) aftroeven. Meer dan alleen een beetje rondspringen en wat maanstenen verzamelen was ook nog niet mogelijk met de technologie van 50 jaar geleden. Maar goed, we zijn inmiddels een halve eeuw verder en NASA gaat het ditmaal nog serieuzer aanpakken.
NASA heeft al een heel ruimtevaart-draaiboek klaarliggen voor de komende tien jaar. Dit zijn de feiten.
1. Diversiteit op de maan
NASA wil meerdere mijlpalen neerzetten door als eerste ruimtevaartorganisatie een vrouw en iemand met een donkere huidskleur op de maan te zetten.
2. Permanente NASA-maanbasis
De Artemis-missies worden spectaculair. Met de huidige technologieën is NASA in staat een veel groter deel van de maan te onderzoeken, ook de Zuidpool. Een maagdelijk gebied waar NASA de permanente maanbasis (Artemis Base Camp) wil bouwen. Deze locatie is voor wetenschappers extra interessant, omdat er mogelijk kraters met ijs (water) aanwezig zijn.
3. NASA-uitvalsbasis voor onderzoek ‘deepspace’
De Artemis-missies richten zich niet alleen op het exploreren van de maan. Met de permanente maanbasis is het ook de bedoeling dat er onderzoek wordt gedaan naar de ‘diepe ruimte’. Wie weet wat voor interessante ontdekkingen op ons wachten.
4. Ruimteschip in baan om de maan
Naast de permanente maanbasis zal er ook een ruimteschip in een baan om de maan draaien. Deze ‘gateway’ is bedoeld voor astronauten om over te stappen tussen Orion (het ruimtevaartuig dat vertrekt vanaf aarde) en de lander die ze naar het oppervlak van de maan brengt. Gateway wordt een plek om te wonen, te werken en langdurig wetenschap en menselijke verkenning op en rond de maan te ondersteunen.
5. Opstap naar Mars
Alle kennis die wordt opgedaan tijdens de Artemis-missies zal NASA in een later stadium gebruiken om naar Mars te vliegen. Dan vinden we eindelijk een antwoord op die prangende vraag waar velen van ons mee belast zijn: bestaan marsmannetjes écht?
Alles te weten komen over de Artemis-missies? Check dan de officiële website van NASA
Check ook de grootste en meest scherpe foto van Mars ooit, die eerder deze week werd gepubliceerd door NASA.