Hoe jouw nieuwe pensioen gaat meewaaien met de economie
Na zo’n 15 jaar bakkeleien over het pensioenstelsel is de nieuwe pensioenwet nu dan echt aangenomen in de Eerste Kamer. Dan rijst natuurlijk de vraag wat deze pensioenhervorming eigenlijk voor jou betekent. Kun jij straks nog op je gemak van je oude dag genieten of is het tijd om zelf te gaan sparen? Dit staat je te wachten.
De hervorming is er eentje van de lange adem. Al in 2008 – tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis – laaide de discussie over het huidige pensioenstelsel op. Om het Nederlands pensioenstelsel toekomstbestendig te maken, moet er iets veranderen, klonk het. Nu is de kogel door de kerk. Lees hier wat dat betekent.
Dit gebeurt er met je pensioen
Even terug. Het pensioenstelsel zoals we dat nu in Nederland kennen bestaat sinds de jaren 50 en is inmiddels dus zo’n 70 jaar oud. Ondanks dat het stelsel de pensioenleeftijd zelf ruimschoots heeft bereikt, staat het Nederlands pensioenstelsel internationaal gezien al jarenlang te boek als een van de beste stelsels. Alleen IJsland heeft het Nederland in 2022 weten te verslaan, blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Mercer. In de Global Pensions Index worden er 44 landen onderzocht. Jarenlang stond Nederland bovenaan de lijst, tot afgelopen jaar dus.
Of we die positie in de toekomst weten te behouden, is nog maar de vraag. In de Eerste Kamer is namelijk – met 46 stemmen voor en 27 stemmen tegen – een wet aangenomen dat het stelsel op de schop zal gooien.
Grofweg leunen we in Nederland op verschillende onderdelen om onszelf financieel te ondersteunen zodra we stoppen met werken. Enerzijds hebben we de AOW-uitkering vanuit de Nederlandse overheid. Anderzijds zijn er de pensioenfondsen die worden gespekt door werknemers. En de geldpotten binnen de pensioenfondsen moeten binnen het nieuwe stelsel anders worden verdeeld.
Nieuw pensioenstelsel waait mee met economie
Waar gepensioneerden nu dus een ‘beloofd’ aandeel uit de pensioenpot ontvangen, zal dat in de toekomst veranderen. Het nieuwe stelsel focust op individuele pensioenpotten. Ook in economisch minder rooskleurige tijden kun je in het nieuwe stelsel op pensioen rekenen. Het moet transparanter worden hoeveel pensioen je zelf hebt gespaard en hoeveel vermogen je hebt opgebouwd. Daarnaast is een belangrijke verandering dat de pensioenpot meer zal meebewegen met de economie.
Gaat het economisch voor de wind? Dan zou er met het nieuwe stelsel meer geld beschikbaar zijn om uit te keren. Gaat het minder goed? Dan beloven de pensioenfondsen te zorgen voor een reservepot. En daar klinken ook de kritieken. Want hoe groot die reserves zullen zijn en of dat voldoende is om een economische crisis te compenseren, is vooralsnog niet duidelijk.
In hoeverre die individuele pot gevuld is, ligt dus meer bij de werknemer die zelf zeggenschap heeft over het beleggingsrisico. Er zijn verschillende opties hoe de pensioenregeling er exact uit zal zien, afhankelijk van je pensioenfonds.
De huidige pensioenpot
Maar voor het zover is, moet de huidige pensioenpot worden verdeeld. Eind 2022 zat er in die spaarpot zo’n 1400 miljard euro. En dat geld moet dus nu in individuele potten worden verdeeld door de pensioenfondsen.
In deze landen heb je de hoogste én laagste pensioenleeftijd
Misschien is het nog een ver-van-je-bed-show, maar houd de brieven van jouw pensioenfonds goed in de gaten. De verdeling moet namelijk nog worden uitgevoerd. Gelukkig gaat dat niet over één nacht ijs. De pensioenregeling moet aan de start van 2028 zijn aangepast.