Koen Lorijn
Koen Lorijn Gezondheid 16 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze psychologische truc verbetert je workout- of hardlooproutine

Er is een aloude psychologische truc waardoor je een beter gevoel overhoudt aan je workout en dus sneller geneigd bent om weer te sporten en het ook nog lange volhoudt. Zo haal je uiteindelijk meer uit het trainen, hardlopen of wat dan ook.

Daar lig je dan, languit op de bank. Eigenlijk wil je sporten, maar weer een uur lang afzien? Nee, de drempel is zo hoog dat zelfs de beste motivatie-video jou niet in beweging krijgt voor een workout. Wist je dat de peak/end rule een psychologische truc is waardoor je langer bezig bent, maar toch de herinnering aan de workout verbetert? Door een nét iets minder zware oefening aan het eind van je training te plannen kun je het gevoel van de hele workout verbeteren. En dat maakt het een stuk makkelijker om de volgende keer weer naar de sportschool te gaan.

Psychologische truc peak/end

Deze psychologische peak/end-truc is gebaseerd op een onderzoek uit 1993 van Daniel Kahneman en Barbara Fredrickson. De wetenschappers lieten een aantal proefpersonen hun handen om de beurt één minuut in ijskoud water onderdompelen, zogenaamd om het verschil in pijnperceptie tussen dominante en niet dominante hand te meten. Dit deden ze door in real-time aan te geven hoeveel pijn hun hand deed. Wat de deelnemers echter niet wisten, is dat bij één van de twee handen na de eerste pijnlijke minuut nog 30 seconden aan het experiment werd toegevoegd, waarbij de temperatuur van het water één graad werd verhoogd. Nog steeds pijnlijk, maar iets minder pijnlijk dus. Toen de wetenschappers na het experiment vroegen welke van de twee processen ze het minst vervelend vonden, koos 70% van de deelnemers voor de langere onderdompeling. Precies degene waarbij ze tijdens het experiment langer pijn hadden.

Verschillende soorten bewustzijn

Kahneman en Fredrickson denken dat dit komt doordat wij mensen twee verschillende soorten bewustzijn hebben. Het ‘ervarende bewustzijn’ en het ‘herinnerende bewustzijn’. Het ervarende bewustzijn zit in het moment. Voor dit bewustzijn is het langere experiment ontegenzeggelijk vervelender. Maar het herinnerende bewustzijn werkt volgens het peak/end principe: het onthoudt de piek en het einde van de pijn of emotie, maar niet de duur van de ervaring. Ideale wetenschap voor iemand die meer zijn workout weer halen.

Je zou kunnen zeggen dat je herinneringen als foto’s werken, niet als een film. Doordat beide ervaringen dezelfde piekpijn hebben, maar de één een prettiger einde, worden de deelnemers gefopt met het idee dat de langere pijn eigenlijk prettiger was.

Toepassen tijdens workout of hardlopen

Met deze kennis op zak kun je actief aan de slag om je ervaringen – of in ieder geval de herinnering hieraan – te verbeteren. Wil je meer hardlopen om zo je conditie op te bouwen? Plan dan geen zware sprints aan het einde, maar kies voor een rustige cool down met je favoriete muziek.

Wil je vaker voor een workout naar de sportschool? Plan na je training nog een ‘speelkwartier’ waarbij je de oefeningen doet die je leuk vindt, ook al passen ze misschien niet in je schema. En zelf zoiets als de herinnering aan je vakantie kun je enorm verbeteren. Plan altijd een piek van positieve emotie in. Ga bungeejumpen of wild water raften, bijvoorbeeld. En pak een avond van tevoren je koffer alvast in, zodat je laatste herinnering die heerlijke cocktail aan de bar is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.