Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Pauw-kijkers verbaasd: waarom Kaag en De Jonge over dit onderwerp?

Jeroen Pauw was zondagavond (13 maart) met de special De macht en het vertrouwen te zien op NPO 1. Centraal stond het vertrouwen in onze politici en bestuurders. Kijkers, inclusief voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas, vroegen zich af waarom juist Hugo de Jonge en Sigrid Kaag dit moesten duiden. “Dit gesprek sloeg nergens op.” Ahmed Aboutaleb kwam er beter van af.

De speciale uitzending luidde de week van de gemeenteraadsverkiezingen in. Op 14, 15 en 16 maart kun je stemmen. De lokale gezichten, waarom de verkiezingen draaien, zie je helaas niet zo vaak op de landelijke televisie. De bekende koppen uit de landelijke politiek wel. Zo gaat dat tegenwoordig.

Pauw – De macht en het vertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen in onze politici en bestuurders nog nooit zo laag is geweest. Hoe komt dit? En wat zijn de gevolgen? Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen praatte Jeroen Pauw in het Raadhuis in Hilversum met onder anderen ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb over deze problematische kwestie.

Het gesprek ging over de kloof tussen burgers en de politiek. Welke gevolgen heeft het lage vertrouwen en wat is de impact voor de politici, werk en privé? Aan de hand van recent onderzoek, sprekende voorbeelden uit de praktijk en gesprekken met bestuurders en burgers probeerde Pauw het vertrouwen te peilen.

Kijkers verbaasd over Sigrid Kaag en Hugo de Jonge

Dat de kijkers verbaasd zijn over het optreden van Sigrid Kaag en Hugo de Jonge is deels natuurlijk kortzichtig. Beide politici kregen privé (zowel op social media als op straat) te maken met bedreigingen en waren vaak de kop van jut in discussies over politiek. Vaak met een totaal ridicule beargumentatie. Een andere manier om er tegenaan te kijken: waarom hebben deze ministers, die er een potje van hebben gemaakt, ook hierover weer het eerste woord? Beide geluiden kwamen naar voren.

Er waren ook minder cynische kijkers

https://twitter.com/brachavaleria/status/1503159888431697921

Als je de aflevering hebt gezien, weet je dat het allemaal wat genuanceerder ligt dan het sentiment op Twitter. Feit is dat het hard nodig is om het vertrouwen in de politiek en de veiligheid van politici te bespreken. Over de gemeenteraadsverkiezingen is de kijker in ieder geval niets wijzer geworden.

Terugkijken

Bekijk Pauw – De macht en het vertrouwen met Kaag, De Jonge en Aboutaleb hier terug.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.