Interview | Nederlands kampioen padel: ‘Voldoen aan Olympische eisen’
Padel groeit ontzettend snel aan bekendheid in Nederland en staat zelfs op het punt een Olympische sport te worden. Waarom is padel ineens zo populair? En heeft het de potentie om ooit zo groot te worden als voetbal en tennis?
We vroegen het aan Sven Boele. Hij werd een paar weken geleden, met zijn team, Nederlands kampioen padel in de competitie en zet zich in om de sport Olympisch te maken. “We voldoen al aan de eisen van een Olympische sport”, stelt Sven, die middels een handtekeningenactie is begonnen.
‘Je leert het in 20 minuten’
Weet je niet wat padel is? Het is een sport met een bal en een racket en is het makkelijkst te omschrijven als een combinatie van tennis en squash. “Het is vrij makkelijk om padel te leren. Tennis kun je na ongeveer 20 weken een beetje spelen, bij padel is dit 20 minuten”, legt Sven uit.
“Het spel is een stuk makkelijker dan tennis, doordat het racket kleiner is. Hierdoor is je hand dichter bij de bal. Mis je de bal, dan kan-ie altijd nog via de muur of grond terugkomen. Je hebt soms dus een tweede kans”, aldus de kampioen.
Mentaal spelletje
Maar als het zo makkelijk is en iedereen het kan, waarom is het dan leuk om te spelen en wat onderscheidt een prof van een amateur? “Het verschil kun je bij padel maken door de rust te behouden en je op de juiste positie op te stellen. Het is echt een mentaal spelletje. Als je het tempo van het spel kan bepalen, heb je een grote voorsprong”, stelt Sven.
Pickleball is de ‘snelst groeiende sport’ ter wereld: hier speel je het
“Ik heb wel eens in Spanje – waar padel de tweede nationale sport is – een toernooi gespeeld. Ik stond tegen iemand die meer dan 40 kilo te zwaar is en hij speelde mij totaal van de baan af. Om heel goed te zijn hoef je geen afgetrainde topsporter te worden. Positionering en slimmigheid is het belangrijkst”, zegt hij.
Padel in opmars in Nederland
“In Spanje is padel al een grote sport. 6,5 miljoen mensen spelen het daar. Ook in Nederland denk ik dat de sport groter kan worden dan bijvoorbeeld handbal of hockey. Binnen 15 jaar is het een van de top 3 sporten van Nederland”, hoopt Sven.
Sporten is natuurlijk meer dan een wedstrijdje tegen je vrienden spelen, ook bij padel begint een verenigingsleven te ontstaan. “Er zijn twee manieren hoe padel wordt aangeboden. Simpelweg als baan bij een padelcentrum of echt als vereniging. Er worden al competities gespeeld en na afloop blijven er ook mensen in de kantine hangen. Padel zorgt dus ook voor het sociaal sportmoment”, sluit de Nederlands kampioen af.