Een uur extra slaap en toch extra moe: 4 tips voor de wintertijd
Dit weekend verschuift de zomertijd weer naar de wintertijd. Bereid je dus voor op ellelange discussies over het afschaffen van het verzetten van de klok, maar ook op extra vermoeidheid. Juist door dat ene uurtje extra slapen.
De zomertijd is in 1916 bedacht om mensen meer gebruik te kunnen laten maken van het beschikbare daglicht. Hierdoor zouden de mensen kunnen besparen op verlichting. Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd, elk jaar opnieuw in het laatste weekend van oktober, wordt de klok om 03:00 een uur achteruit gezet. Dit betekent een extra uur slaap.
Zo deal je met de wintertijd
Een extra uur slapen klinkt voor veel mensen misschien heerlijk, maar wist je dat het voor sommigen kan voelen als een jetlag? De verandering in ons slaapritme kan zorgen voor een shock van je biologische klok. Sommigen vinden dat gezeur, maar het wordt wel degelijk gestaafd door onderzoek en experts.
Heb jij moeite met het aanpassen van zomer- naar wintertijd? Onderstaande tips gaan je een handje helpen om zo snel mogelijk aan je nieuwe ritme te wennen.
1. Elke dag een kwartiertje
Dr. Logan Schneider, van oorsprong slaapwetenschapper bij Stanford Medicine en nu de slaapexpert van Google Health, raadt daarom aan om een paar dagen eerder al rekening te houden met het terugzetten van de klok. In plaats van de wekker van zaterdag op zondag een uur later te zetten, kun je er ook voor kiezen om in half uurtjes of kwartiertjes te werken. Als je vier nachten lang een kwartier extra slaapt, dan heeft jouw biologische ritme minder last van de overgang.
2. Vroeg op
Als je een uur extra slapen niet ziet zitten, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de wekker een uurtje eerder te zetten dan dat je normaal zou doen. Dat komt erop neer dat je hetzelfde aantal uren slaapt als dat je gewend bent, en je dus het uurtje slaap inruilt voor een extra uur van de dag.
Zie het als een gratis extra uurtje waarin je een workout kunt doen, een boek kunt lezen of iets leuks voor jezelf kunt doen. Wanneer je jouw normale slaappatroon aanhoudt, is de kans op vermoeidheid (en dat bekende jetlag-gevoel) een stuk minder sterk aanwezig.
Geen ochtendmens? Je creëert hetzelfde effect door zaterdagavond een uurtje later dan normaal naar bed te gaan. Het belangrijkste is om het aantal uren slaap volgens jouw normale ritme te houden.
3. Niet snoozen
Wat je in elk geval niet moet doen tijdens de donkere winterochtenden, is snoozen. We snappen het, je nog even omdraaien en die eindeloze 9 minuten blijven liggen kan heerlijk zijn, maar je staat meteen 0-1 achter in de morgen. You snooze, you lose. Dus zet je wekker aan de andere kant van de kamer en ga meteen uit bed zodra je jouw wekker hoort. Dan is de kans dat je weer in slaap dommelt, waar je echt geen extra energie van krijgt, minder groot.
Snooze jij vaker wel dan niet? Dan kan je de tips van healthy lifestylecoach Bas van Beest in het onderstaande artikel vast gebruiken om ‘s morgens beter je bed uit te komen.
https://www.manners.nl/snoozen-slecht-wakker-worden-tips-stoppen/
4. Investeer in een wake-up light
Slaapexpert Mark Schadenberg geeft in een podcast de tip om wakker te worden met een wake-up light, en ook echt op dat systeem te vertrouwen. “We hebben allemaal lichtreceptoren in onze ogen, daarom zijn onze oogleden ook een stuk dunner. Je kunt echt wakker worden door het licht.”
Doordat je ‘s morgens niet op een “nare” manier gewekt wordt, en je dus niet abrupt uit je diepe slaap gehaald wordt, is dit een makkelijkere manier van wakker worden. Juist in de winter, wanneer het ‘s morgens nog donker is. De drang om te blijven snoozen wordt hierdoor een stuk kleiner.
Wil je dit weekend op een natuurlijke manier een wake up light nabootsen? Slaap dan met de gordijnen open, en zet geen wekker. Je zal zien dat je wakker wordt zodra het buiten licht begint te worden, wat een fijne en natuurlijke manier van wakker worden is.
Gelukkiger als ochtendmens of avondmens? Dit zegt de wetenschap