Achter de koersverwachting: de verschillen tussen opties en futures
In de rubriek ‘achter de koersverwachting’ nemen we je elke week mee in de wereld van investeren en beleggen. Met een blik achter de schermen bieden we je meer inzicht in de wereld van het handelen in aandelen, opties, grondstoffen en (crypto)munten. Vandaag bekijken we de opties en futures. Ze lijken erg op elkaar, maar er zijn ook kenmerkende verschillen. Hier kan je als belegger flinke verschillen in rendement door ervaren. We beginnen natuurlijk bij de basis.
Opties en futures: de basisbegrippen
Om de wereld van futures en opties goed uit te leggen gebruiken we een praktijkvoorbeeld. In dit voorbeeld zetten we een aantal basisbegrippen die we later tegen gaan komen.
Jan is geïnteresseerd in het aandeel Apple (onderliggend actief). Hij denkt dat er een fikse koersstijging aan komt. Hij wil dus graag zo veel mogelijk aandelen Apple kopen. Aangezien de prijs nu al hoog staat ziet hij dat het inkopen van aandelen nu een dure aangelegenheid is. Hij besluit opties te nemen. Omdat hij een koersstijging verwacht gaat hij voor de optie om over een maand (op een vaste datum, de vervaldatum of expiratiedatum genoemd) aandelen Apple te kopen (long positie) tegen een vooraf vastgestelde prijs. Voor dit recht betaalt hij op de beurs een premie. Deze premie is veel lager dan de waarde van het aandeel. Hierdoor kan hij het recht op veel meer aandelen kopen, terwijl het risico beperkt blijft tot de premie die hij betaalt.
Overigens, als Jan denkt dat de koers daalt kan hij een zelfde soort recht kopen, maar dan als recht om de aandelen volgende maand te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs (short positie).
Ben jij benieuwd of beleggen in opties interessant voor jou is? In dit artikel gingen we daar dieper op in.
De grote verschillen tussen opties en futures
Taalkundig gezien laat het begrip ‘optie’ al zien dat er sprake is van een ‘mogelijkheid’. In dit geval voor Jan. Stel dat hij er volkomen naast zat. De prijs is niet gedaald, maar gruwelijk gezakt. Natuurlijk wil Jan de aandelen dan niet voor de afgesproken prijs (die dan dus veel te hoog blijkt) kopen. In beurstermen betekent dit dat hij zijn optie niet uitoefent. Het verlies blijft dan beperkt tot de premie die hij betaald heeft voor het recht.
Bij futures had hij een veel groter verlies gehad. Hij was dan namelijk verplicht geweest om op de vervaldatum het aantal aandelen te kopen tegen de afgesproken prijs, ook als hij daarmee fiks verlies had geleden.
Het verschil tussen de keuze en de verplichting is hét kenmerkende verschil tussen opties en futures.
Het tweede grote verschil is dat bij futures de vervaldatum vastligt. Er is geen mogelijkheid om de future eerder uit te oefenen. Dit kan wel bij opties. Waarom dit verstandig kan zijn is voer voor de gevorderde belegger en bespreken we wellicht in een andere bijlage.
Een derde verschil is dat door de vrijblijvendheid van de optie, de optie een mooi instrument is voor beleggers om hun risico bij aandelenhandel af te dekken. Hoe dit werkt leggen we ook in een volgende bijdrage uit.
Daar staat tegenover dat futures vaak eenvoudiger te waarderen zijn en erg liquide zijn. Bovendien kun je met futures ook meer marge gebruiken. Hiermee neem je dus meer risico.
Ken jij onze rubriek ‘de koersverwachting‘ al? Hiermee blikken we elke zaterdag vooruit naar beleggen in de komende week. Waar zien analisten kansen en waar verwacht men juist de verliezen?
Conclusie over verschil tussen opties en futures
Al met al kunnen we dus concluderen dat de opties geschikter zijn voor beleggers met een defensief of gemiddeld risicoprofiel, terwijl het futures meer winst kunnen genereren, maar ook tot zwaardere verliezen kunnen leiden. Futures zijn daardoor meer geschikt voor beleggers die een hoog risico willen nemen.
Als het beleggen heel goed gaat sta jij wellicht in de toekomst wel op de miljardairslijst van Forbes. Ben jij benieuwd wie dat dit jaar bereikten? In dit artikel zetten we op een rij welke nieuwe miljardairs er in de lijst staan en hoe ze zo enorm rijk geworden zijn.
Meer weten over beleggen?
De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.