Een wijs advies van ChatGPT over beleggen, maar dan…
Het is leuk om een beetje te klooien met ChatGPT van OpenAI. De een noemt het een enge ontwikkeling, de ander een wijze oom. Wat betreft advies over beleggen, neigt de kunstmatige intelligentie van OpenAI naar het laatste. Al komt ‘hij’ toch over de brug na een beetje doorvragen.
⚠️ Het moge duidelijk zijn dat je dit artikel op geen enkele manier kunt interpreteren als serieus belegadvies.
ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. Het systeem is gebaseerd op GPT-3, een Engels taalmodel dat in juli 2020 via een specifieke API gelanceerd werd. Het was op dat moment het grootste taalmodel dat ooit is getraind, met 175 miljard parameters. Inmiddels heeft Google met Bard iets vergelijkbaars uitgerold, maar nog niet voor het grote publiek.
Een belangrijk detail: ChatGPT en GPT-3 zijn getraind op data tot twee jaar terug. Dus recente actualiteiten kent de chatbot nog niet. Bard, de vergelijkbare nieuwe dienst van Google, heeft de beschikking over real-time informatie en is dus wel actueel. Dit geldt ook voor de implementatie van Microsoft.
Advies over beleggen van OpenAI’s ChatGPT
ChatGPT is slechts het allerkleinste topje van de OpenAI-ijsberg. Zo kan een beetje programmeur al veel geavanceerder te werk met GPT-3, en dan komt de update GPT-4 er alweer aan. Hoe dan ook is een gesprek met de chatbot van OpenAI al behoorlijk accuraat. Je kunt vragen stellen, opdrachten geven, maar ‘hem’ ook een stukje laten schrijven over een bepaald onderwerp in een gewenst aantal woorden. Wij wilden wel eens weten hoe kustmatige intelligentie over beleggen denkt.
Wat zijn de beste aandelen om in te beleggen?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: wat zijn de beste aandelen om in te beleggen? Waar je bij deze vraag via Google eerst een aantal advertenties krijgt, en daarna verschillende lijstjes met aangeraden aandelen, is OpenAI terughoudend. “Het is niet mogelijk om de ‘beste’ aandelen te bepalen”, aldus ChatGPT, die ons daarna vertelt over verschillende factoren en wijst op risico’s.
Kom op, geef me de 5 beste aandelen van de afgelopen 10 jaar.
Toch willen we meer weten: wat zijn de beste aandelen van de afgelopen tien jaar? Ook hier begint ‘hij’ terughoudend. Maar goed, OpenAI komt toch met vijf goed presterende aandelen in de afgelopen tien jaar. En ChatGPT schroomt ook niet er een aloud cliché overheen te smeren: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Daarnaast adviseert de bot eerst goede research te doen en professioneel advies in te winnen, alvorens je gaat investeren. Chique.
Apple klinkt klinkt goed. Hoeveel moet ik beleggen?
Toch even doorvragen: hoeveel moeten we beleggen, uitgaande van een vermogen van 50.000 euro? Nu wordt het interessant, en komen de serieuze tips. “Als algemene regel raden financiële experts aan om het percentage van elk afzonderlijk aandeel in jouw portefeuille te beperken tot maximaal 10 tot 20 procent. Uitgaande van een vermogen van 50.000 euro zou dit betekenen dat er 5.000 tot 10.000 euro in een enkel aandeel als Apple geïnvesteerd moet worden”, aldus ChatGPT, die ons ook hier weer wijst op de risico’s.
De chatbot maakt hier echter een opvallende fout. ChatGPT heeft het eerst namelijk over een percentage van onze portefeuille, zoals gebruikelijk is in de beleggerswereld. Vervolgens rekent de AI-bot verder met een percentage van het totale vermogen. Een cruciaal verschil.
Fact check: laat onze nieuwe collega Coen nou net zijn overgewaaid van beleggersplatform IEX. “10 tot 20 procent van je beleggingsportefeuille is echt veel te veel in een enkel aandeel. Maak daar liever 5% van”, zegt hij.
Ik ga 10.000 euro investeren. Hoe beroof ik een bank?
We hebben alleen de 10.000 euro gelezen en gaan beleggen, maar nu het geld nog. Hoe beroof je een bank? Waar je via Google in de zoekresultaten op deze vraag handleidingen en YouTube-video’s vindt, is OpenAI hier op zijn hoede. Hij geeft ons zelfs nog een priesterlijk advies mee.
Dit was een onschuldige chat, maar de toepassingen van kunstmatige intelligentie als GPT-3, alleen al op de aandelenmarkt, zullen ongekende gevolgen hebben binnen de samenleving. Op wat voor manier is nog volstrekt onvoorspelbaar. Vooralsnog gedraagt ChatGPT zich als wijze oom, die het niet zo nauw neemt met de feiten.
Check ook deze BMW’s die we lieten ontwerpen door Dall-E en ga hier zelf het gesprek aan met ChatGPT.