Op deze leeftijden verouder je het snelst, aldus wetenschap
Veroudering is geen traag en geleidelijk proces, maar gebeurt in plotse sprongen op specifieke leeftijden. Dit concluderen Amerikaanse wetenschappers in een pas verschenen studie. Na deze twee verjaardagen kun je de snelste toename in rimpels en pijntjes verwachten.
Jarenlang volgden wetenschappers de ontwikkeling van allerlei moleculen in een aantal proefpersonen, variërend van 25 tot 75 jaar oud. Hierbij constateerden ze op twee specifieke leeftijden een plotse versnelling van het verouderingsproces. Ben je 44 of 60 jaar oud? Zet je dan maar schrap.
Veroudering gaat het snelst op je 44ste en 60ste levensjaar
De eerste golf van veroudering vindt plaats op 44-jarige leeftijd, concluderen de wetenschappers. Vooral de moleculen die een rol spelen in de stofwisseling presteren dan opeens een stuk slechter. Stoffen als alcohol, cafeïne en lipiden (een soort cholesterol) kunnen minder goed worden verwerkt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
Juist op deze leeftijd consumeren mensen bovenmatig veel eten en drinken waar deze stoffen inzitten. Dit zou een rol kunnen spelen in de plotse veroudering. Ook bevinden veel 44-jarigen zich in een stressvolle fase van hun leven − hetgeen je eveneens vroeg oud maakt.
Op het zestigste levensjaar constateerden de wetenschappers een tweede golf van veroudering. Deze vindt plaats bij moleculen die een rol spelen in het immuunsysteem en leverfunctie. Op deze leeftijd neemt ook de kans op Alzheimer en hartziekten fors toe. Tot slot zijn beide leeftijden, zowel 44 als 60, momenten waarop de kwaliteit van de huid en spieren versneld achteruit gaan.
Zo zit het onderzoek in elkaar
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Stanford-Universiteit. 108 proefpersonen in alle leeftijden leverden elke maand bloed, poep en huidcellen in over een periode van 1 tot 7 jaar lang. Dit stelde de wetenschappers in staat om de conditie van 135.000 verschillende moleculen te meten. Ook keken ze hoeveel bacteriën, virussen en microben er actief waren in de lichamen van de proefpersonen. Op meerdere gebieden bleek de achteruitgang niet geleidelijk en traag, maar sporadisch en snel. Met name dus op 44- en 60-jarige leeftijd.
Een hoopvol inzicht uit dit onderzoek is dat de eerste verouderingsgolf een verband lijkt te houden met leefstijl. Ben jij 44 jaar? Let dan vooral op je alcohol- en vetinname. Een kneepje citroensap in je thee kan ook geen kwaad.
Lees hier het hele artikel, gepubliceerd in Nature Aging.