Zonder vaccin sneller een verkeersongeval, aldus een studie
Soms kom je bizarre onderzoeken tegen. Dit is daar een van. Canadese onderzoekers van het Sunnybrook Research Institute stellen namelijk dat je een groter risico loopt op een verkeersongeluk als je geen vaccinatie tegen corona hebt gekregen.
Net nu de gemoederen tussen voor- en tegenstanders van covidvaccinaties enigszins lijken te zijn bedaard, komen de onderzoekers met deze ietwat polariserende onderzoeksresultaten. Want ja, het staat er echt: heb je geen vaccinatie, dan loop je een grotere kans om betrokken te raken bij een ernstig verkeersongeval. En niet zo’n beetje ook.
Kans van 912 op een miljoen
Een maand lang werden de spoedposten van 178 Canadese ziekenhuizen gemonitord. In die periode kwamen bijna 6.700 patiënten voorbij die betrokken waren bij een verkeersongeluk. Een kwart van deze pechvogels was niet gevaccineerd. Opvallend, aangezien van de onderzochte populatie (ruim 11 miljoen mensen) slechts 16 procent niet gevaccineerd was.
Met vaccinatie loop je (als Canadees) 0,053 procent kans dat je bij een serieus verkeersongeluk betrokken raakt. Als niet-gevaccineerde is dat gek genoeg 0,0912 procent, oftewel: een kans van 912 op een miljoen. Uit het onderzoek kan dus geconcludeerd worden dat mensen zonder vaccinatie tegen het coronavirus ruim 70 procent meer kans lopen op een ongeval met serieus letsel.
Waarom loop je meer risico zonder vaccinatie?
Maar hoe dan? Daar hebben de onderzoekers geen eenduidig antwoord op. Er wordt dan ook gesteld dat correlatie hier geen causaliteit betekent. Misschien denk je dat het onderzoek niet representatief is, maar daar hebben de onderzoekers tijdens hun werkzaamheden goed op gelet. De researchers stellen dat de onderzochte groep mensen voldoende divers was. Het zijn overigens niet alleen de bestuurders die een risico vormen, ook het type auto doet dat.
Hoewel de onderzoekers geen antwoord hebben op de vraag hoe het kan dat je zonder vaccinatie een grotere kans loopt op een ernstig verkeersongeval, hebben zij wel enkele hypotheses. Mogelijke oorzaken kunnen zijn minder goede risico-inschatting, het opdoen van foutieve informatie of een sterk vertrouwen, of zelfs geloof, in natuurlijke bescherming. Om deze hypotheses te bevestigen of uit te sluiten is echter een vervolgonderzoek nodig.