Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek onthult meest teleurstellende seriefinales ooit

Er is weinig frustrerender dan een topserie die op de valreep alsnog zijn eigen ruiten ingooit. Een fantastische achtbaanrit waar jaren aan wordt gebouwd, om het vervolgens allemaal te verpesten met de finale.

Het gebeurt helaas vaker dan je zou willen. Het beschadigt vaak definitief het imago van een serie, zelfs als enkel de finale van de show in kwestie tegenvalt. Vijftig ijzersterke afleveringen en twee belabberde afsluitende? Dan kun je het als televisienetwerk vergeten.

De pijn die Game of Thrones heet

Een actueel voorbeeld daarvan is Game of Thrones. Onlangs vierde het officiële Twitter-account van de HBO-serie de tiende verjaardag van de show.

Het marketingteam onderschatte duidelijk hoe boos fans van Game of Thrones anno 2021 nog steeds zijn over het laatste seizoen, afgaande op de stortvloed aan vernietigende acties.

Meest teleurstellende tv-finales ooit

Maar laten we verder uitzoomen. Wat zijn überhaupt de slechtste seriefinales ooit? Webshop OnBuy zocht het uit en vroeg maar liefst 1517 mensen naar wat zij de meest teleurstellende finales vonden.

De resulterende top drie aan meest teleurstellende tv-finales vind je hieronder:

  1. Lost: 23.7 procent
  2. Game of Thrones: 24.6 procent
  3. How I Met Your Mother: 17 procent

Andere grote namen in de top tien zijn Prison Break, Sherlock en Dexter. Een uitslag waar waarschijnlijk bijna niemand het mee oneens zal zijn.

Het slechte nieuws

Opvallend genoeg staat Game of Thrones dus niet op de eerste plek. Maar als je puur naar de mannelijke respondenten kijkt, dan staat de fantasy-serie wel op de eerste plaats met 24.6 procent van de stemmen.

Het slechte nieuws? De complete top tien heeft OnBuy nog niet bekendgemaakt. We krijgen vooralsnog enkel de conclusies voorgeschoteld, zonder verdere context. De bovenstaande conclusie over de mannelijke top drie is bijvoorbeeld interessant, maar de rest krijgen we vooralsnog niet te zien.

Pure marketing

Neem überhaupt dit soort ‘onderzoeken’ niet al te serieus. Ja, ze zijn vaak prima uitgevoerd en zeer vermakelijk, maar ook niet meer dan dat.

Het hoofddoel bij dit soort onderzoekjes is bijna altijd het promoten van de opdrachtgever zelf, in dit geval dus de elektronicawebshop OnBuy. We noemen ze hier immers toch weer, en ze hopen dat andere websites bij het schrijven over dit onderzoek ook naar ze linken. Het is dus meer marketing dan wetenschappelijk onderzoek. Dat doet niet af aan de interessante resultaten, maar het is wel belangrijke context.

Maar toch: de kans dat je het met de 1517 respondenten oneens bent, is nihil. Gelukkig hebben we nog een hoop spin-offs van Game of Thrones om naar uit te kijken. En oh ja, vergeet de The Lord of the Rings-serie van Amazon niet. Het budget van dat project is zelfs vergeleken met de HBO-serie verbazingwekkend:

Budget onthuld: Amazon’s The Lord of the Rings wordt duurste serie ooit

NME

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.