Waarom LEGO een betere investering is dan goud en aandelen
Bij beleggen denk je niet meteen aan LEGO. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat slimme investeerders het speelgoed maar beter aan hun portfolio kunnen toevoegen. Investeren in LEGO is namelijk lucratiever dan meer voor de hand liggende beleggingen zoals goud en aandelen.
De marktprijzen van LEGO-sets stijgen namelijk elk jaar met 11 procent. Dat is een beter rendement dan goud, aandelen, obligaties en andere verzamelobjecten, zoals kunst, postzegels en antiek.
Investeren in LEGO is winstgevend
Dit stellen economen van de in Moskou gevestigde Higher School of Economics University vast in een onderzoekspaper. “We zijn gewend dat mensen items als juwelen, antiek of kunstwerken als investering kopen”, zegt Victoria Dobrynskaya, hoogleraar aan de HSE. “Er zijn echter ook andere opties, zoals speelgoed voor verzamelaars.”
Niet alleen LEGO-sets, maar ook Barbie-poppen, minifiguren van superhelden en modelauto’s en -treinen kunnen een leuk rendement opleveren. Alleen al op de tweedehands LEGO-markt worden tienduizenden deals gesloten.
De onderzoekers keken naar de prijzen van 2.322 LEGO-sets die werden geproduceerd tussen 1987 en 2015. Ze kwamen erachter dat (ongeopende) sets in prijs gaan stijgen als ze zo’n twee à drie jaar niet meer worden geproduceerd.
Ook ontdekten ze dat kleine en grote sets sneller in prijs stijgen dan middelgrote sets. Dat komt waarschijnlijk doordat kleine sets vaak unieke onderdelen of figuren hebben en grote sets in kleinere hoeveelheden worden geproduceerd en aantrekkelijker zijn voor volwassenen.
Niet geheel verrassend doen sets met een thema (of dat nou films of beroemde gebouwen zijn), het vaak het allerbest. De sets die je het meest opleveren zijn de Millennium Falcon, Death Star II en de Imperial Star Destroyer van Star Wars, plus de Taj Mahal. Ook zeldzame exemplaren, die tijdens promotionele evenementen zijn uitgedeeld, leveren over het algemeen een goed rendement op.
Waarom LEGO zo’n goede belegging is
Er zijn verschillende redenen voor de goede rendementen op LEGO-sets. Allereerst worden ze in beperkte hoeveelheden geproduceerd. Het aantal sets op de tweedehandsmarkt is bovendien niet groot. Veel eigenaren weten niet dat ze goud in handen hebben. Ze gooien onderdelen weg of laten het verstoffen op zolder.
Je hebt ook juist mensen die er wel de waarde van in zien, maar ze daardoor niet willen verkopen. De derde reden dat LEGO zo loont als investering, is waarschijnlijk omdat de fans van vroeger nu volwassen zijn. De sets zijn nostalgie en verzamelaars willen daar zeker wat voor neerleggen.
Nog niet overtuigd van het feit dat LEGO een goede investering is? Daarbij blijft het niet: de prijzen van de sets zijn niet afhankelijk van hoe de markt presteert. Zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 stegen de prijzen door. Tel daarbij op dat je voor een LEGO-set niet zoveel hoeft neer te leggen als voor andere beleggingen zoals kunst, antiek en auto’s. Het is dus een toegankelijke investeringsmethode.
Voordat je begint
Voordat je enthousiast je portemonnee trekt om voor de eerste keer te investeren in LEGO, hebben de onderzoekers nog wel een paar opmerkingen. Beleggen in het speelgoed is geen get rich quick-belegging. Je doet het voor de lange termijn (minstens drie jaar). Als je het serieus wil aanpakken, zal je daarnaast te maken krijgen met hogere kosten, voor bijvoorbeeld levering en opslag.
Niet elke set is bovendien een goudmijn. Sowieso moet de doos ongeopend zijn om veel op te kunnen leveren. En hoewel het gemiddelde rendement 11 procent is, zagen de onderzoekers verschillende rendementen voorbijkomen, variërend van -50 procent tot 600 procent per jaar.
“Om het investeringspotentieel in een bepaalde set te zien, moet je een echte LEGO-fan zijn”, waarschuwt Dobrynskaya.