Verbeter je geheugen in 7 minuten met deze HIIT-workout
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FVerbeter-je-geheugen-in-7-minuten-met-deze-workout.png)
Met HIIT train je jezelf in korte tijd fit. Volgens onderzoek houdt deze trainingsvorm je hersenen jong en ga je problemen met je geheugen tegen.
Ouder worden we allemaal, maar hoe we ouder worden, daar zit veel verschil in. Dat sport en bewegen een grote rol speelt in gezond ouder worden zal geen nieuws meer zijn. Maar welke trainingsvorm hier de grootste resultaten oplevert, wisten we nog niet. Tot nu. Wetenschappers onderwierpen 150 mensen van 65 jaar of ouder aan een trainingsregime en onderzochten de resultaten op het gebied van hersengezondheid. Wat blijkt? Een HIIT-workout kan een enorm verschil maken in het behouden van gezonde hersenfuncties.
Wat is HIIT?
Laten we beginnen met een kleine recap. Wat is HIIT ook alweer? High Intensity Interval Training (HIIT), is een trainingsvariant waarin je korte intensieve oefeningen met rustperiodes afwisselt. Denk bijvoorbeeld aan Tabata-training. Hier volg je een training met acht rondes van 30 seconden, waarvan je 20 seconden werkt en 10 seconden rust. In principe is elke vorm van intensieve oefeningen waarbij je hartslag in piekzones komt afgewisseld met korte rustmomenten een HIIT.
Er zijn veel voordelen aan HIIT. De voornaamste is dat je relatief weinig tijd kwijt bent aan je training en dat je ‘m eigenlijk praktisch overal kunt uitvoeren. Je hebt voor een High Intensity Interval Training namelijk niet per se attributen nodig. Daarnaast zijn er onderzoeken die suggereren dat HIIT zorgt voor snellere verbranding dan steady state cardio zoals wandelen of rustig hardlopen. En nu blijkt deze trainingsvorm ook enorme voordelen op te leveren voor je hersenen en geheugen.
Onderzoek: High Intensity Interval Training goed voor geheugen
Dat een vorm van beweging toevoegen aan je dagelijkse routine goed is voor hersengezondheid is geen nieuwe kennis. We weten al sinds jaar en dag dat zowel krachttraining als cardio de negatieve effecten van ouderdom kunnen minimaliseren Maar het was nog niet helemaal duidelijk precies wélke vorm van cardiotraining daar optimaal voor werkt. Onderzoekers stelden zich de vraag: heeft low (LIT), medium (MIT) of high (HIIT) de meeste invloed op het brein en specifiek: de hippocampus?
Om dit te ontdekken werden 150 deelnemers van 65 tot 85 jaar willekeurig verdeeld over de drie trainingsgroepen. Vervolgens volgden de deelnemers in zes maanden 72 begeleidde trainingen, en maandelijkse cognitieve testen en bloedafnames. Deze tests werden tot vijf jaar na de trainingssessies voortgezet. Uit de resultaten blijkt dat enkel bij de HIIT-groep een significante verbetering in hersenfuncties werd gemeten. Dit suggereert dat deze intense trainingsvorm een groot verschil kan maken in het beschermen en verbeteren van hersenfuncties zoals het geheugen. En baat het niet, dan schaadt het niet.
Probeer deze HIIT-workout van 7 minuten
We vermoeden dat jij de leeftijd van 65+ nog niet hebt bereikt, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het tegengaan van ouderdomsaftakeling. Tijd om je hartslag eens flink op te pompen en goed aan de slag te gaan. Probeer bijvoorbeeld deze HIIT zonder attributen, waar je 7 minuten mee bezig bent.
HIIT schema van 6 rondes:
Voer elke oefening 50 seconden uit, neem daarna 20 seconde rust.
- Burpees
- Sit-ups
- (Jumping) squats
- Mountain climbers
- Lunges (wissel links en rechts af)
- Plank
Op zoek naar meer uitdaging? Volg deze workout op met een sprint-training. Op zoek naar een korte training waarmee je kracht opbouwt? Deze training levert je tijdswinst op.