Onderzoek naar film Sigrid Kaag wijst uit: belangenverstrengeling of niet?
Weet je nog, dat gedoe over die film van D66-leider Sigrid Kaag? Vast niet, er gebeurt zoveel in de politiek. Om even de boel op te helderen: de politicus zou zich te veel bemoeid hebben met de inhoud. Dat leidde tot een onafhankelijk onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling.
De film Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof werd vlak voor de verkiezingen uitgezonden op de VPRO, waarna werd beweerd dat er een te rooskleurig beeld van de D66-leider werd geschetst. Zo zou ze een fragment waarin ze geen autogordels omheeft geschrapt hebben. Het had volgens boze tongen dan ook meer weg van een hele lange campagnespot dan een documentaire. Aan de andere kant: welke politicus zou de boel niet even gladstrijken?
‘Dynamiek rond film over Sigrid Kaag onderschat’
Het onderzoek wijst uit dat VPRO de dynamiek rond het uitbrengen van de film over D66-leider Sigrid Kaag heeft onderschat. Dat is de conclusie van een groep onafhankelijke onderzoekers. De documentaire is volgens het onderzoek integer tot stand gekomen, maar er was wel een schijn van belangenverstrengeling gewekt.
De dynamiek rond de film veranderde volgens de onderzoekers toen minister Sigrid Kaag zich opeens beschikbaar stelde als lijsttrekker van D66. Het feit dat de opnames toen al waren afgerond, deed daar niets aan af, aldus het rapport. De film werd uitgezonden op 3 januari, ruim twee maanden voor de verkiezingen.
De VPRO dacht “De omroep dacht dat de uitzending nog ver genoeg voor de verkiezingen was”, laat VPRO weten in NRC. “Achteraf kun je stellen dat dat een verkeerde inschatting is geweest.”
Disclaimer VPRO
De documentaire over Sigrid Kaag kwam eind juni in opspraak, nadat GeenStijl een artikel publiceerde op basis van stukken die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) waren aangevraagd. Daaruit ontstond het beeld dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken toch invloed hebben uitgeoefend op de documentaire. De VPRO plaatste zelf al een verklaring bij het videoportret van Kaag. “Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van.”
De NPO-ombudsman constateerde eerder dat “de journalistieke onafhankelijkheid tijdens het maken van de film nooit in gevaar is geweest”. In 2015 voerde het Commissariaat al een soortgelijk onderzoek uit. Een van de aanbevelingen destijds was transparant te zijn over de manier waarop een journalistiek product tot stand komt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om afspraken die tussen interviewer en geïnterviewde worden gemaakt. Bekijk de film over Sigrid Kaag hier terug.
ANP / Manners