Alarmerend onderzoek: dit doet Bitcoin minen écht met het milieu
Het minen van Bitcoin en andere crypto is nog veel slechter voor het milieu dan gedacht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar e-waste, gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Resources, Conservation and Recycling.
Er woedt al langer een discussie over het milieuvervuilende aspect van Bitcoin. Dat het minen, ook delven genoemd, van crypto energie slurpt, is al even bekend. Zware computerberekeningen zijn daar de oorzaak van. In het nieuwe onderzoek staat e-waste centraal, en daar word je ook niet bepaald vrolijk van.
Krankzinnige hoeveelheden e-waste door Bitcoin
Het onderzoek is gepubliceerd door Alex de Vries en Christian Stoll. In hun artikel is te lezen dat de jaarlijkse e-waste die wordt veroorzaakt door het minen van Bitcoin 30,7 kiloton is. Ter vergelijking: dat is evenveel elektronisch afval als heel Nederland in een jaar produceert.
Gemiddeld genereert Bitcoin 272 gram e-waste per transactie die op de blockchain wordt verwerkt. Daarbij geldt: hoe hoger de waarde van een digitale munt, des te meer mensen minen en investeren in elektronische apparatuur.
Massaal minen is drama voor het milieu
Hoe meer computers er gebruikt worden, des te meer energie er wordt gebruikt. Dat is logisch. Maar om elkaar voor te blijven, investeren mensen die Bitcoin minen ook steeds meer in de kwaliteit van hun hardware. Er zijn heel wat computers nodig om de zware berekeningen die nodig zijn voor het delven uit te voeren. Hoe meer, des te sneller. En hoe nieuwer, des te beter. Dan gaat het snel met de e-waste, en dat is natuurlijk een drama voor het milieu.
Uit het onderzoek blijkt dat een gemiddelde computer die wordt gebruikt voor het minen van Bitcoin gemiddeld één jaar en vier maanden wordt gebruikt. Daarna belandt de hardware bij het elektronische afval. En volgens schattingen wordt slechts 17% van de e-waste gerecycled. Dit komt mede doordat het delven vaak gebeurt in landen waar recyclen en het klimaat niet hoog op de agenda staan.
Op dit moment is de e-waste die wordt veroorzaakt volgens het onderzoek 30,7 kiloton, maar met de vermoedelijke stijging van de koers loopt dit alleen maar op. De wetenschappers waarschuwen voor 64 kiloton aan elektronisch afval per jaar op niet al te lange termijn. En dan hebben ze het nog niet eens over alle andere crypto.