Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto
Het kopen van een tweedehands auto kan best moeilijk zijn. Als je geen auto expert bent die sterk in zijn schoenen staat, is het nog niet zo eenvoudig om tot een goede deal te komen. Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je nieuwe occasion en daar gaan wij je bij helpen. Met behulp van een paar handige tips en aandachtspunten kun je namelijk je droomauto vinden voor een scherpe prijs.
Om te voorkomen dat je te veel betaalt voor tweedehands auto is het belangrijk om je huiswerk te doen. Verdiep je zo goed mogelijk in de auto die je wilt kopen. Om te beginnen is het belangrijk om prijzen te vergelijken. Op deze manier bepaal je wat een gangbare prijs is voor de auto die je op het oog hebt. Belangrijk hierbij is dat je er op let of de auto wordt verkocht door een autobedrijf of een particulier. Bij een bedrijf betaal je vaak meer, maar daar staat wel tegenover dat je meestal garantie en een betere service krijgt.
Controleer de tweedehands auto
Vervolgens kom je de auto bekijken en maak je een proefrit. Daarbij zijn veel dingen waar je op moet letten. Wil je precies weten welke punten je in de gaten moeten houden om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt? Klik dan hier. In dit artikel vind je namelijk zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto. Van het checken van de gegevens tot het uitvoeren van een testrit.
Hoe belangrijk is de kilometerstand bij het kopen van een tweedehands auto?
Wanneer je alle punten hebt afgewerkt en hebt besloten dat je de auto wilt kopen, is het tijd om over de prijs te gaan praten. Er is altijd ruimte om te onderhandelen, maar houd er rekening mee dat een autodealer vaak minder kan zakken in de prijs dan een particulier. Het belangrijkste om altijd in je achterhoofd te houden is dat je samen met de andere partij tot een bedrag moet kopen. Het heeft dan ook geen zin om de keiharde onderhandelaar te gaan spelen, maar wees ook niet te lief.
Denk aan de langere termijn
Als de prijs echt te hoog is voor wat je krijgt, mag je daar best wat van zeggen. Wees dan ook niet te enthousiast over de auto en benoem de mindere punten. Laat vervolgens de verkoper met een startprijs komen. Deze vergelijk je met de prijzen die je hebt gevonden tijdens het vooronderzoek. Hierbij houd je de staat van de auto in je achterhoofd. Zie je problemen aan de auto die in de nabije toekomst geld kunnen gaan kosten? Neem dit dan mee in de onderhandeling.
Zijn bijvoorbeeld de banden behoorlijk versleten? Dan zul je deze op korte termijn moeten vervangen en dat kan best prijzig zijn. Het is dan ook echt niet gek om dit te benoemen. Om deze reden is het altijd verstandig om het onderhoudsboekje goed te bekijken. Wanneer is de distributieriem vervangen, hoe staat het met de de remschijven en heeft de auto ooit grote reparaties moeten ondergaan? Je wilt tenslotte niet dat je tweedehands auto al binnen een maand naar de garage moet.
Een tweedehands auto invoeren vanuit Duitsland: waarom en hoe?
Zoek ook vooraf op of het merk of model dat je gaat bekijken vaak problemen heeft. Niet iedere auto is even betrouwbaar en ook de prijs van een reparatie kan flink verschillen. Zo staat Porsche er bijvoorbeeld bekend om dat eventuele reparaties bijna altijd duurder zijn dan bij andere merken. Deze verschillen kunnen behoorlijk groot zijn en kunnen dus een rol spelen in je afweging.
Laat je niet dwingen
Het allerbelangrijkste is dat jij controle hebt over de onderhandeling. Er zijn helaas behoorlijk wat autoverkopers en vervelende particulieren die je onder druk proberen te zetten of nog erger. Ga hier niet in mee en laat je niet dwingen om een beslissing te maken. Het kopen van een tweedehands auto is vaak geen kleine investering, dus je moet voor de volle honderd procent achter je beslissing staan.