Onbewoonbaar huis voor miljoenen verkocht op gestoorde huizenmarkt
De wooncrisis in Amsterdam is niet uniek. Vrijwel alle wereldsteden kampen met losgeslagen vastgoedmarkten. Maar het hallucinante prijskaartje van dit onbewoonbaar verklaarde huis spant ongetwijfeld de kroon. Welkom in Sydney.
Geef ons dan toch maar Amsterdam. De hoofdstad blijkt niet alleen een van de best leefbare steden op aarde te zijn, de gemiddelde huizenprijzen liggen ook een pak lager dan aan de Australische oostkust.
Onbewoonbaar huis voor miljoenen verkocht
Een woning in Amsterdam wisselt momenteel voor gemiddeld 707.420 euro van handen. In Sydney is de gemiddelde verkoopprijs omgerekend 907.519 euro. En daar zit dit verloederde huis nog ver boven.
Zeven jaar lang was het pand onbewoond, waardoor het intussen ook onbewoonbaar verklaard werd. De nieuwe eigenaar zal dus fikse renovaties moeten uitvoeren om er zelf intrek in te kunnen nemen in één van de twee slaapkamers. Eerst zou het huis via een veilig onder de hamer gaan voor minstens 2,5 miljoen Australische dollar, omgerekend zo’n 1,5 miljoen euro.
Maar een anonieme koper kaapte het vervallen gebouw alsnog weg aan een onbekend bedrag, meer dan waarschijnlijk met een royaal bod ver boven de waanzinnige marktprijs. Toen het huis in 2000 voor de laatste keer van bewoners ruilde, bedroeg de verkoopprijs al 400.000 euro.
Uitzonderlijk vastgoed in historische wijk
De reden voor de bizar hoge prijs heeft niet alleen te maken met de uitstekende locatie – tien minuutjes verwijderd van het Sydney Opera House – maar ook met de voorschriften van de wijk. In tegenstelling tot de meeste inwoners van Redfern dient de nieuwe eigenaar zich niet te houden aan de unieke architectuur uit het Victoriaanse tijdperk.
Volgens de advertentie van het vastgoedbureau biedt de 270 vierkante meter van het onbewoonbare pand en de omliggende tuin een uitzonderlijke opportuniteit om in de historische wijk een nieuwbouw neer te zetten. Of het huis uit 1985 toch opgekalefaterd wordt of tegen de grond gaat, is niet bekend. Maar de achtergelaten meubels mag de nieuwe eigenaar in ieder geval houden.