Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 28 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze Olympiërs combineren een fulltime baan met topsport

Als je naar de Olympische Spelen kijkt, denk je dat de sporters vier jaar (of in dit geval vijf) dagelijks hebben getraind om hier in Tokio te presteren. Dat is slechts deels waar, te weten dat er er veel Olympische sporters zijn die er ook nog een fulltime baan op nahouden.

Je zou het bijna vergeten door al die sporters die geld binnenhalen met sponsordeals, maar met sporten alleen word je vaak niet heel rijk. Tenzij je Lionel Messi of Cristiano Ronaldo heet natuurlijk.

Olympische sporters met een fulltime baan

In dit artikel lichten we vijf Olympische sporters uit met een fulltime baan. Waarvoor we nu alvast een diepe buiging maken.

Thom de Boer uit Nederland – Zwemmen

Thom de Boer (rechts op de onderstaande foto) mag dan in de top vijf snelste zwemmers wereldwijd op de kortste sprintafstand staan, de Nederlander is ook nog gewoon fulltime financieel analist. In de aanloop naar de Olympische Spelen begon De Boer zijn werkdagen om 8 uur bij zijn werkgever Rockfield Real Estate in Amsterdam, om aan het einde van de dag nog twee uur te sporten. Eerst anderhalf uur in het zwembad en daarna een intensieve sessie krachttraining.

https://www.instagram.com/p/CPOpbBrg8ZM/

Voor hem is het zwemmen een uit de hand gelopen hobby. “Ik heb ook ambities naast het zwemmen, en de combinatie werken en zwemmen vind ik heel lekker”, vertelt hij in een interview met het AD. “Ik denk ook dat ik de topsport hierdoor meer kan relativeren. Als ik een keer niet lekker zwem, loop ik niet met mijn hoofd naar beneden.”

Eric Brodkowitz uit Israël – Honkbal

We blijven even in financiële sferen, want ook Eric Brodkowitz is financieel analist, maar dan bij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Hij doet mee aan de Olympische Spelen als honkbalspeler voor Israël. Gek genoeg bestaat het nationale honkbal team van Israël vrijwel helemaal uit Amerikanen met een Joodse achtergrond.

Hoe weet hij een fulltime baan met een sportcarrière te combineren? “Ik heb bewezen dat ik effectief op afstand kan werken”, vertelt de Olympische sporter aan The Wall Street Journal. Op die manier kan hij overal ter wereld werken. Bij de kwalificatiewedstrijden en nu met de Olympische Spelen neemt hij al zijn vakantiedagen op en werkt hij op gekke tijden van de dag, om zo te kunnen blijven werken bij Goldman Sachs.

Joan Poh uit Singapore – Roeien

Eigenlijk was Joan Poh wel van plan om fulltime te trainen voor de Olympische Spelen van Tokio, waar ze als roeier aan deelneemt. Maar toen gooide de pandemie roet in het eten. Poh is namelijk verpleegster, waardoor ze voor haar gevoel geen andere keuze had dan terug aan het werk gaan.

In die tijd maakte ze absurde dagen. Alsof shifts van 10 uren nog niet vermoeiend genoeg waren, trainde de Olympische sporter ook voor én na werk. “Als ik op mijn werk ben, ben ik 100 procent een verpleegster”, vertelt ze in The New York Times. “Als ik aan het trainen ben, ben ik 100 procent een roeier. Het gaat er bij mij altijd om dat ik een balans vind en het laat werken.”

Paul Adams uit Australië – Kleiduivenschieten

Ook de Australische Paul Adams heeft een fulltime baan als verpleger. Hij begon vlak voor de Olympische Spelen in Rio te werken in een ziekenhuis in Brisbane. “Sommige van mijn patiënten zijn verbaasd als ik vertel dat ik meedoe aan de Olympische Spelen”, vertelt hij in een interview. “Ze vinden dat ik op dat moment ook zou moeten oefenen met schieten en dat dat alleen mijn baan moet zijn.”

Het combineren van zijn baan en de sport is bij hem nooit een probleem geweest. Volgens hem pakt het juist voor beiden voordelig uit. Sport biedt een uitlaatklep voor de stress waar hij als verpleger mee te maken krijgt, terwijl zijn baan hem, net als bij Thom de Boer, perspectief biedt als het een dag niet lukt op de schietbaan.

Gerek Meinhardt uit de Verenigde Staten – Schermen

Oké, momenteel heeft Gerek Meinhardt misschien geen fulltime baan. Maar ter voorbereiding op de Olympische Spelen in 2016 trainde hij twee uren in de ochtend, voordat hij naar zijn werk als risico-analist bij Deloitte ging. Inmiddels is de Olympische sporter weer terug naar school en studeert hij aan de University of Kentucky College of Medicine. Voor de Spelen in Tokio combineerde hij dus een studie met zijn training. Zijn vrouw haalde deze week een gouden medaille op.

8 robots die de Olympische Spelen in Tokio tot de slimste ooit maken

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.