Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Sport 7 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Olympische Spelen steeds saaier en dit komt door Nederland

Op de Olympische Spelen wordt een steeds groter aantal medailles binnengesleept door een steeds kleiner aantal landen, waaronder Nederland. Dit komt door financiële doping. Sporters uit rijke landen hebben veel meer financiële middelen dan de rest van de wereld.

Terwijl Nederland (18 miljoen inwoners) alweer 18 medailles heeft binnengeharkt, staat Angola (35 miljoen inwoners) nog op nul. Komt dat omdat de Nederlanders zoveel getalenteerder zijn dan Angolezen? Nee, het komt doordat Angolezen eerst hun eigen kano uit een boom moeten uithollen voordat ze kunnen gaan roeien, terwijl Nederlandse sporters van de allermodernste boten worden voorzien. 

Ook deze Spelen liggen we op koers voor een medaillerecord. Voor het NOC*NSF is dit niet genoeg. Ze willen meer geld voor sporters, zodat we nóg meer medailles binnen kunnen harken.

Rijke landen pakken steeds groter deel medailles

Wie naar de medaillespiegel van de Olympische Spelen 2024 kijkt, ziet dat de top tien niet veel afwijkt van de tien rijkste landen ter wereld. Zij hebben de meeste middelen om hun sporters van de beste trainers, materialen en voeding te voorzien.

Het gat met de rest van de wereld wordt alsmaar groter. Waar de Verenigde Staten in 2000 nog 93 medailles pakten, was dit in 2021 toegenomen tot 113 medailles. Nederland ging van 25 naar 36. 

Hierbij moet worden opgemerkt dat er in 2021 meer medailles werden verdeeld dan in 2000. Ook procentueel is echter sprake van een toename. Nederland won 2,7% van de medailles in 2000 en 3,3% in 2021. En dat terwijl hier maar 0,2% van de wereldbevolking woont. Nederland (18 miljoen inwoners) won bij de Spelen in Tokio zelfs 8 medailles meer dan heel Afrika (1,2 miljard inwoners) bij elkaar. 

Het is niet genoeg: NOC*NSF wil meer

Vorige week kwam liet André Cats, de directeur van het NOC*NSF, optekenen dat hij 20 miljoen extra van de overheid wil ter ondersteuning van de Nederlandse equipe. Hiervan wil hij ze een basisinkomen geven. Zo kunnen ze zich optimaal focussen op hun sport. “Het mag in Nederland niet zo zijn dat je talentvol bent, maar vanuit je persoonlijke situatie niet de kans krijgt om topsporter te worden”, aldus Cats tegen het Noordhollands Dagblad

Is André Cats weleens in Angola geweest, of überhaupt een land dat niet Nederland is? Niemand ter wereld heeft méér kansen om topsporter te worden dan in Nederland. Door Nederlanders nog meer te sponsoren, wordt het speelveld alleen maar oneerlijker.

De oplossing: gelijk speelveld en gelijke kansen

Als we zo doorgaan, worden binnen een paar toernooien alle medailles gewonnen door het Westen plus China. Is dat wat we willen? Bij Manners vinden we het leuk als Nederland wint, maar we vinden het óók leuk als ze in Angola of Sri Lanka een paar keer kunnen juichen. 

Er moet niet méér geld naar Olympische sporters uit de rijkste landen, maar minder. Of liever nog: pak wat van de Nederlandse roeiers (over het algemeen komen die uit welgestelde gezinnen) af en koop daar een paar roeiboten voor Angolese roeisters van. Iedere sporter evenveel financiele steun, waar je ook vandaan komt. Al het andere is financiële doping.

Wat overigens wél steeds gelijker wordt, is de deelname van mannen en vrouwen op de Olympische Spelen. In een paar sporten zijn vrouwen zelfs beter dan mannen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.