Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 26 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

#ollengrengate: Rutte bevestigt het gelijk van Lubach en Twitter is woest

Normaliter is Wopke Hoekstra de rust zelve, maar gisteren was de CDA-leider witheet. Aanleiding: de blunder van Ollongren. De kersverse verkenner had haar papieren niet goed weggestopt waardoor een pijnlijk aantekeningen over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt openbaar werd. De Tweede Kamer wil duidelijkheid, maar die gaan ze niet krijgen. Mark Rutte schuift het weg en bevestig zo wederom het gelijk van Arjen Lubach. De Rutte-doctrine is weer trending.

Het enige wat we weten, is dat op de aantekening van Ollongren ‘positie Omtzigt: functie elders’ stond. Ook staat er het één en ander over de onderhandelingsstijl van Wopke Hoekstra en zijn mogelijke positie in het nieuwe kabinet. Volgens de CDA-leider zelf zijn geen van deze onderwerpen met hem besproken. Hij voegt hieraan toe dat Ollongren daar ook helemaal niet over gaat.

De Tweede kamer wil duidelijkheid

Daarin krijgt hij steun van andere kamerleden. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is verbolgen over het feit dat er tijdens een formatie gesproken wordt over de positie van Omtzigt. Geert Wilders en Lilianne Ploumen sloten zich daarbij aan, maar ook de kritiek van buiten de Tweede Kamer was niet mals. Het duurde niet lang voordat de positie van Ollongren onhoudbaar was. Het D66-kamerlid kondigde niet veel later samen met mede-verkenner Jorritsma haar vertrek aan.

Inmiddels zijn Tamara van Ark en Wouter Koolmees aangesteld als nieuwe verkenners. Toch is de zaak Ollongren daarmee niet afgesloten. PVV-leider Geert Wilders heeft een verzoek ingediend voor een debat over dit schandaal. Uiteraard sloot het CDA zich hierbij aan, maar daar bleef het niet bij. Ook PvdA, FvD, CU, SP, JA21, GL, PvdD, SGP, Volt en Denk steunen het verzoek.

Twitter is klaar met Mark Rutte

VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag ontkennen dat de aantekeningen uit één van hun gesprekken komt. Maar hoe zijn deze aantekeningen dan wel tot stand gekomen en wat is het idee hierachter? Op die, en nog veel meer vragen, willen de meeste Tweede Kamerleden antwoord. Maar aan de reactie die Rutte op het hele verhaal gaf, lijkt dat er niet in te zitten. De VVD-leider noemt het vooral vervelend wat er gebeurd is en stelt dat niemand hier uitleg over gaat geven. Tot frustratie van velen, zo blijkt op Twitter.

https://twitter.com/erikvanhoek/status/1375389400138403840

https://twitter.com/EddyDdraaitdoor/status/1375390403164262402

https://twitter.com/BertBoeiend/status/1375381404054347777

Het mag duidelijk zijn dat #ruttedoctrine trending is, en dat is niet voor het eerst dit jaar. Ook op 21 februari werd er op Twitter veelvuldig gesproken over de Rutte doctrine. De aanleiding was toen geen schandaal of rel, maar een item van Zondag met Lubach. Hierin dook Arjen Lubach in de Wob (wet openbaarheid van bestuur).

Arjen Lubach krijgt zijn gelijk

In dit item werd al snel duidelijk dat de Nederlandse politiek helemaal niet zo transparant is als we denken. En Mark Rutte is daar met zijn werkwijze mede verantwoordelijk voor. Op welke manier, kun je hier terugzien. Arjen Lubach concludeert in ieder geval dat het anders moet: “zonder openheid kun je geen democratie hebben.”

De oproep van Arjen Lubach lijkt dus niet te hebben gewerkt, want opnieuw dreigt een kwalijke zaak onder het tapijt geschoven te worden. Gelukkig laat het CDA zich niet opzij zetten en eist nu een debat over deze zaak. En terecht, want dit kun je niet wegschuiven als een vervelend ongelukje. Hoe graag Rutte dat ook zou willen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.