Prijs van olijfolie rijst de pan uit: dit zijn de beste alternatieven
In supermarkten groeiden de prijzen de laatste jaren harder dan het ego van Frank Lammers. Eerst kwam dit door de oorlog in Oekraïne. Later doordat supermarkten deze oorlog aangrepen als excuus om extra veel winst te maken. En als de prijzen een keer niet stegen, dan stegen ze alsnog doordat de verpakkingen kleiner werden. In dit artikel geven we alternatieven voor olijfolie, het product dat het snelst in prijs gestegen is.
Olijfolie is het sterkst in prijs gestegen product in de supermarkt, zo wijst onderzoek van Nu.nl uit. In twee jaar tijd is een fles olijfolie gemiddeld gezien 50% duurder geworden. Voor een fles extra vierge gaat het zelfs om 60%.
Een eenvoudige literfles olijfolie van het huismerk kost bij Albert Heijn op dit moment 7,49 euro. Reden genoeg om te onderzoeken hoe het komt dat olijfolie zo duur is, én te zoeken naar iets goedkopers om in de pan te gooien.
Neerslagtekort in Spanje veroorzaakt prijsstijging olijfolie
Spaanse olijfboeren hebben een zwaar jaar achter de rug. Het regent veel te weinig in Spanje en daardoor leveren hun bomen maar 1/3de van de hoeveelheid olijven die normaal gesproken geoogst kan worden.
Op de wereldmarkt heeft dit de prijzen zo’n 50% doen stijgen. Aangezien het er wel in zit dat Spanje de komende jaren wel vaker met droogte te kampen krijgt, zou de prijsstijging van olijfolie wel eens blijvend kunnen zijn. Welke alternatieven zijn er?
De beste alternatieven voor olijfolie
Het meest voor de hand liggende alternatief voor olijfolie is zonnebloemolie. Dit product was de afgelopen jaren ook snel in prijs gestegen, doordat veel zonnebloemolie uit Oekraïne komt. Inmiddels is de prijs echter terug naar het oude niveau. Een fles zonnebloemolie van het huismerk koop je bij Albert Heijn voor 1,99 euro. Lekker goedkoop dus.
Een nadeel van zonnebloemolie is dat het iets minder gezond is dan olijfolie. In tegenstelling tot olijfolie, is zonnebloemolie niet rijk aan omega 3 (goed voor je hersenen, hart- en bloedvaten, immuunsysteem en zenuwstelsel).
In zonnebloemolie zit dan weer heel veel omega 6. Ook best goed voor je, maar over het algemeen krijgen mensen hier al meer dan genoeg van binnen. Het Voedingscentrum adviseert voor een man een inname van 6 gram per dag (voor een vrouw 4 gram), maar de gemiddelde Nederlander consumeert dagelijks 14 gram. Nutriscore geeft zonnebloemolie dan ook een gele C, terwijl olijfolie een lichtgroene B krijgt.
Koolzaadolie: gezond of niet?
Een ander alternatief voor olijfolie is koolzaadolie (of raapzaadolie). Dit is iets duurder dan zonnebloemolie, maar voor 2,75 euro per liter is het nog steeds erg schappelijk geprijsd.
Een voordeel van koolzaadolie is dat het de minste verzadigde vetten bevat van alle oliën. Bovendien is het juist rijk aan gezonde, onverzadigde vetten. Een nadeel van koolzaadolie is dat het een chemisch productieproces kent, waarbij gifstoffen van planten en transvetten vrij kunnen komen.
Net als zonnebloemolie krijgt de normale koolzaadolie van Nutriscore de letter C. Als je een pistool op ons hoofd zet, zouden we echter voor koolzaadolie gaan door de gezondere balans tussen verzadigde en onverzadigde vetten.
Nog meer besparen: de beste rode wijn in de aanbieding
Nog een slag slaan deze week in de supermarkt? Check dan ons artikel voor de drie beste wijnen volgens Vivino die in de aanbieding zijn.