Alrik de Jong
Alrik de Jong Investeren & Beleggen Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Olieprijs knalt omhoog, oliebedrijven profiteren van donkere ironie

De onrust in het Midden-Oosten, die nu nog groter is na de raketten vanuit Iran op Israël, doet de olieprijs fors stijgen. Tegelijkertijd stijgen oliebedrijven op de beurs. Dat is nog eens donkere ironie.

De Europese aandelenbeurzen lijken vandaag vlak tot iets hoger te beginnen. Beleggers blijven de ontwikkelingen in het Midden-Oosten volgen na de Iraanse raketaanvallen op Israël dinsdag. De olieprijzen gaan verder omhoog door zorgen over escalatie van het conflict en verstoringen van de olieleveringen uit de regio.

Olieprijs fors omhoog

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond woensdagochtend 1,7 procent hoger op 71,02 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 74,71 dollar per vat. Een dag eerder maakten de olieprijzen al een duidelijke sprong, omdat een conflict waar het olierijke Iran bij betrokken is de toevoer van de grondstof naar de wereldmarkt kan raken.

Oliebedrijven floreren op beurs

Door de stijging van de olieprijs werden oliebedrijven als Shell, BP en TotalEnergies een dag eerder op winst gezet. Shell won 2,7 procent in Amsterdam. Het Britse BP werd 2,6 procent hoger gezet in Londen en het Franse TotalEnergies klom 2,3 procent in Parijs.

Luchtvaart juist geraakt

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 915,95 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 894,48 punten. In Parijs en Londen waren winsten tot 0,4 procent te zien. Frankfurt ging licht omlaag.

Luchtvaartmaatschappijen moesten het juist ontgelden. Zij worden opgezadeld met hogere brandstofkosten. Ook mijden maatschappijen als KLM en Lufthansa nu het luchtruim van Irak, Jordanië en Iran omdat er te veel risico’s zijn.

Invloed op jouw portemonnee

Of de stijging van de olieprijs doorzet en wat de invloed daarvan is op jouw portemonnee, hangt af van eventuele verdere escalatie in het Midden-Oosten. Maar we weten allemaal nog hoe het ging tijdens het begin van de Russische invasie in Oekraïne, al had destijds de energiecrisis te maken met sancties vanuit het westen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.