Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Eten & Drinken 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Italië woest op Nutriscore A tot E: hoe ongezond is ongezond?

De Nutri-Score moet ons informeren over wat gezond en ongezond is in de supermarkt, maar er is veel kritiek. Is dit terecht, of redeneren de critici vooral uit eigenbelang?

Terwijl het Nutri-Scoresysteem onder druk van de EU in heel Europa wordt uitgerold, groeit de weerstand. Vooral de Italianen verklaren het ongevraagde voedingsadvies niets minder dan de oorlog. “Het is een wansmakelijk bedenksel dat topproducten discrimineert”.

De Nutri-Score: controversieel vanaf het begin

De Nutri-Score prijkt al sinds 2017 op de verpakkingen van producten in de supermarkt. Middels een kleurtje (van groen tot rood) en een letter (van A tot E) kunnen we zien of een bepaald product gezond is of niet. Aanvankelijk klonk er vooral kritiek op het ietwat verwarrende systeem. Enerzijds worden producten alleen binnen dezelfde productklasse met elkaar vergeleken (blikken groente met blikken groente, zakken chips met zakken chips), anderzijds scoort een blik groente altijd A of B en een zak chips altijd C, D en E. Dit vindt niet iedereen logisch.

Nu de Nutri-Score van Brussel in heel Europa moet worden ingevoerd, is het pas echt hommeles. Vooral Italië is woest, omdat veel van hun traditionele producten een slecht label krijgen. Gorgonzola, parmaham, parmigiano reggiano − ze krijgen allemaal een D of een E. Maar ja, dat ís toch ook allemaal ongezond?

Geen aandacht voor hoeveelheid

De trots van de Italianen is al snel gekrenkt, maar inhoudelijk hebben ze wellicht een punt. De Nutri-score is gebaseerd op een inname van 100 gram, ongeacht het product. Dit slaat nergens op, zeggen de Italianen, want van het ene product eet je veel meer dan het andere.

Twee frikandellen à 75 gram wegwerken is niet zo’n punt, maar een hele chorizo van 150 gram soldaat maken doe je niet zo snel. Daar eet je maximaal een plakje of vier van. De gezondheidsbeoordeling zou relatief moeten zijn aan de portiegrootte, vinden de Italianen. Gorgonzola, parmaham en parmigiano reggiano: je eet er als het goed is maar een klein beetje van. Hierdoor verdienen ze volgens de Italianen een betere beoordeling.

Oorlogsverklaring van de Italianen

De Italianen zijn niet een beetje boos, ze zijn woedend. De regering van Giorgia Meloni noemt de Nutri-Score een ‘wansmakelijk bedenksel dat topproducten discrimineert, eeuwenoude tradities met de voeten treedt en zelfs de nationale trots aan het wankelen brengt’. Ze weten zich gesteund door de Hongaren, die een rode letter op hun befaamde goulash moeten plakken. Ook de Grieken scharen zich achter hen. Zij hebben nog het meest een punt, want hun cuisine is de gezondste ter wereld.

Toch is het niet aannemelijk dat Brussel zijn meerkleurige keutel snel intrekt. De score is niet zaligmakend, erkennen de voedingsexperts van de EU, maar 90 tot 95 procent van de producten wordt correct geclassificeerd. Men wil bovendien vaart maken met gezondheidsinitiatieven als de Nutri-Score, want heel Europa is te dik. Alhoewel, drie keer raden in welk land de mensen het dunst zijn!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.