Nummer 1-serie Netflix zorgt voor ophef en ontketent enge trend
Netflix lanceerde afgelopen week een nieuwe docuserie die de gemoederen flink bezighoudt, en niet op een positieve manier: Dirty Pop: The Boyband Scam. AI teistert nu ook Netflix.
De documentaireserie gaat over het imperium van Lou Pearlman, de in 2016 overleden Amerikaan achter boybands als *NSYNC en de Backstreet Boys. De gehaaide manager domineerde vanachter de schermen de popcultuur van de jaren negentig.
Dirty Pop: het verhaal van Lou Pearlman
Daarna ging het snel bergafwaarts met Pearlman. De driedelige documentaireserie van Netflix laat kijkers de hypercommerciële, manipulatieve en soms ronduit criminele wereld achter dergelijke acts zien. Pearlman zelf stierf op 62-jarige leeftijd in federale hechtenis nadat hij schuldig bleek te zijn aan samenzwering, het witwassen van geld en het afleggen van valse verklaringen tijdens een faillissementsprocedure.
Het levert intrigerende televisie op, met in veel landen een nummer 1-positie op Netflix als resultaat. Niet elke abonnee was of is echter te spreken over Dirty Pop. Niet vanwege het verhaal dat de documentairemakers vertellen, maar vanwege de manier waarop dat gebeurt. Helaas is de Netflix Original namelijk een kwalijk voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie ook langzaam de documentairewereld aan het veroveren is.
Netflix-abonnees vallen over AI
Al na drie minuten wordt er in de eerste aflevering gewaarschuwd dat ze digitaal bewerkte beelden van Pearlman te zien gaan krijgen: âThis footage has been digitally altered to generate his voice and synchronise his lips,â aldus de tekst op beeld. âThe words were written by Lou in his book, Bands, Brands & Billions.â
Ja, Pearlman is de narrator van de gloednieuwe Netflix-documentaire, acht jaar na zijn dood. Daarvoor hebben de makers zijn eigen woorden uit een boek gebruikt, maar die tekst vervolgens wel laten uitspreken door kunstmatige intelligentie. Zonder dat de beste man, hoe verwerpelijk zijn misdaden ook waren, daar toestemming voor heeft gegeven.
Tried watching the Dirty Pop doc on @netflix but the AI Lou Pearlman thing is so off putting & terrible Iâm not finishing it. It makes the doc actively worse and itâs super distracting! Why even bother? Whatâs the point? Were they paid to use it? I donât get it at all.
â Jerry Roe (Blu-Check) (@JerryRoe) July 26, 2024
De reacties online zijn niet mals: âAan degene die besloten heeft om AI Lou Pearlman de verteller te maken van deze Dirty Pop-documentaire op Netflix, ik hoop dat je op een LEGO-steentje stapt, dit is ronduit gĂȘnant.â
Pure cringe
Het gaat de meeste reaguurders niet eens om principiĂ«le bezwaren omtrent het synthetiseren van stemmen. De resulterende voiceover is volgens velen simpelweg ontzettend afleidend: âZo afleidend en belabberd, ik ga de serie niet eens afmaken!â Of: âIk kan niet stoppen met cringen elke keer als de AI opduikt. Ik snap niet wat ze daar dachten.â
Nu is de AI-stem van Pearlman nog duidelijk nep, maar de implicaties voor de toekomst van dit soort documentaires zijn natuurlijk gigantisch en vooral eng: âHoop echt dat dit geen trend wordt â je kunt dan niet meer zeggen wat echt en wat nep is,â aldus een Twitteraar.
De uitvoerend producent van Dirty Pop: The Boyband Scam heeft overigens in interviews al uitgelegd waarom hij deze keuze heeft gemaakt. âZo ervaart de kijker het verschil tussen Louâs realiteit en de realiteit die de rest van de wereld ervaart. Deze tegenstelling is essentieel om Lou als mens en als sluwe oplichter te begrijpen.â
Score in de pocket
Slim idee, goed bedachte toepassing, maar zo lang de technologie nog niet goed genoeg is om naadloos aan te sluiten op de rest van de docu en vooral afleidt, dan zou je als makers eigenlijk moeten concluderen dat het nog te vroeg dag is. Daarover verschillen de onthutste abonnees van Netflix en de producenten van Dirty Pop echter duidelijk van mening.
Ach, ook slechte PR is PR. Dirty Pop: The Boyband Scam is bijna een week lang in vele landen de nummer 1-serie op Netflix geweest, dus de makers liggen waarschijnlijk niet wakker van de online ophef. Een ding is echter duidelijk: dit is pas het begin van vele discussies over het gebruik van AI in documentaires, een dialoog die alleen maar urgenter wordt naarmate de technologie evolueert. Whatâs next? Michael Jackson die in een Netflix Original zijn eigen levensverhaal vertelt?
Alle drie de afleveringen van Dirty Pop kun je nu op Netflix streamen. Skip je liever dit soort AI-praktijken? Dan kun je ook aan de slag met deze briljante documentaire over een callcenter-scam.