Stijn Kuster
Stijn Kuster Tech 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Nothing Phone (1): de telefoon die schermtijd moet verminderen

Nothing, het merk zegt je waarschijnlijk nog niets. Met de Phone (1) presenteert de fabrikant in ieder geval zijn eerste telefoon die jouw schermtijd moet verminderen. We kregen als een van de eersten de smartphone in handen en delen een eerste indruk en de specificaties van het model.

Nothing is opgericht door Carl Pei, tevens een van de oprichters van OnePlus. Waar OnePlus zich met prijs-specificatieverhouding wilde onderscheiden, doet de Phone (1) dat op een geheel eigen manier.

De Nothing Phone (1) moet je schermtijd verminderen

Wat direct opvalt is het design. Hoewel de aluminium randen en indeling van de knoppen identiek zijn aan veel andere smartphones, is de achterkant doorzichtig (met een zwarte tint in de donkere uitvoering). Achter het glas zijn dimbare led-strips geplaatst die in verschillende patronen kunnen oplichten wanneer je gebeld wordt, een bericht krijgt of de telefoon oplaadt. Zo zie je volgens het bedrijf aan de patronen wie jou belt of een bericht stuurt. Gebruikers moeten de smartphone dan ook eigenlijk met het scherm naar beneden wegleggen. Pas als er berichten binnenkomen, lichten de lampjes op. Dit moet schermtijd verminderen en is beter voor de concentratie, aldus het bedrijf.

Nothing Phone (1), schermtijd
(Afbeelding: Nothing)

Een uniek design, al heeft dit ontwerp ook nadelen. De Nothing Phone (1) weegt niet veel (193,5 gram), voelt daarmee licht aan en heeft een redelijk dik design (8,3 millimeter). De hoogte (159,2 millimeter) en breedte (75,8 millimeter) van de telefoon worden niet optimaal benut. Het 6,55 inch scherm heeft forse randen.

iOS 16 gaat je Apple-lockscreen eindelijk flink verbeteren

Het scherm heeft echter ook goede punten. Het OLED-display geeft de kleuren mooi weer en is helder genoeg om ook in fel zonlicht je ontvangen berichten goed te kunnen lezen. Met een adaptieve verversingssnelheid van 120 Hz zien video’s er soepel uit en gaat het scrollen door social media vloeiend.

Reverse charging

Een hoge verversingssnelheid betekent een hoger stroomverbruik. Door dit adaptief te maken (60 tot 120 Hz) gaat de accu langer mee. Ook de LEDs – of de ‘Glyph interface’ zoals Nothing het noemt – heeft volgens de fabrikant slechts 0,5 procent invloed op de accuduur van de Phone (1) als alle lampjes continu aanstaan.

Nothing Phone (1), schermtijd
(Afbeelding Nothing)

De batterij aan boord heeft een capaciteit van 4500 mAh, moet zo’n 18 uren meegaan en is op te laden middels Quick Charge 4.0 tot 33W (50 procent opgeladen in 30 minuten) en draadloos tot 15W. Wil je andere apparaten opladen, zoals bijvoorbeeld de bijpassende ear (1), dan kun je deze simpelweg tegen de achterkant aanhouden. Het andere apparaat laadt dan met 5W op.

Camera

Linksboven de zichtbare draadloze oplader vind je twee cameralenzen: een 50 megapixel hoofdcamera en een 50 megapixel groothoek. Filmen kan in 4K tot 30 frames per seconde en in 1080p tot 60 frames per seconde. De selfiecamera is goed voor 16 megapixel en verzorgt ook de gezichtsherkenning. Werkt de gezichtsherkenning niet, dan kun je de vingerprintsensor onder het scherm van de Nothing Phone (1) gebruiken.

Nothing Phone (1), schermtijd
(Afbeelding Nothing)

Momenteel worden er nog veel updates uitgevoerd voor de Nothing Phone (1). Een oordeel over de camera, Nothing OS en de algehele gebruiksvriendelijkheid, laat nog even op zich wachten. Prijzen voor de smartphone zijn al wel bekend.

Dit kost de Nothing Phone (1)

De instapper kost 469 euro. Voor dit geld krijg je 8 gigabyte aan ram en 128 gigabyte aan opslagruimte. Voor ‘slechts’ 30 euro meer krijg je de variant met 8 gigabyte ram en 256 gigabyte opslagruimte. Deze twee varianten zijn nu al te bestellen.

(Afbeelding Nothing)

Later deze zomer kan je nog een variant met 12 gigabyte werkgeheugen en 256 gigabyte opslagruimte verwachten. Dit topmodel van de Nothing Phone (1) krijgt een prijskaartje van 549 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.