Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 28 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Nederlandse Netflix-serie: pijnlijk confronterend en hilarisch

De nieuwe Nederlands Netflix-serie Haantjes is vanaf nu te streamen. Over een vriendengroep met mannen die stuk voor stuk worstelen met het man zijn in de moderne tijd.

Manners-redacteur Job Schokker sprak de vier mannelijke hoofdrolspelers – André Dingelmans, Waldemar Torenstra, Benja Bruijning en Jeroen Spitzenberger – uitgebreid voor een video-interview. Over haantjesgedrag en worstelingen in het echte leven, ‘vrouwelijke’ eigenschappen en hun rollen in de serie. Het gesprek ligt nu in de montage en verschijnt maandag op YouTube en onze socials. Alvast een korte vooruitblik.

Nieuwe Nederlandse Netflix-serie Haantjes

Jeroen Spitzenberger, Waldemar Torenstra, André Dongelmans en Benja Bruijning spelen een hechte vriendengroep van veertigers die worstelt met de moderne tijd. De wereld waarin ze opgroeiden voelt opeens ver weg, nu traditionele machtsverhoudingen verschuiven. Vrouwen staan sterker dan ooit, terwijl deze mannen zichzelf én hun plek in de nieuwe maatschappij proberen te herdefiniëren.

Met vrouwelijke tegenspelers als Jelka van Houten, Jennifer Hofman en Eva Laurenssen pakt dat hilarisch uit. Tegelijk is de Nederlandse Netflix-serie voor veel mannen een pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid. Soms weet je het als man simpelweg niet meer in tijden dat een hand op iemands schouder al ongewenst kan zijn. Goed, je snapt het thema.

Mannelijke worsteling in het echte leven

Haantjes is een komedieserie, maar wel met een actueel maatschappelijk thema. Ook in het echte leven herkennen de hoofdrolspelers de worsteling die centraal staat. “Het is een maatschappelijke discussie, en die vind ik aan heel veel kanten heel goed. Het is geestig dat mannen dat als een probleem zien”, zegt Jeroen Spitzenberger tegen Manners. “Maar je mag nu bij wijze van spreken niet eens meer voor iemand de deur openhouden of complimenteren. Dat vind ik flauwekul, we moeten niet de jeu uit het leven halen. Ik wil problemen altijd oplossen, wat best mannelijk is. Vrouwen willen gewoon dat je luistert, dus dat moest ik wel echt leren, maar dat is leuk.”

(Afbeelding: Netflix)

“Je merkt wel echt een verschil met hoe het vroeger was. De standaard mannelijke leidinggevende positie is anders dan vroeger, en dat is heel goed”, vult Waldemar Torenstra aan. De Nederlandse Netflix-serie zorgt als het aan hem ligt voor enige zelfreflectie en zelfspot onder het publiek. “Ik hoop dat kijkers op de bank zichzelf herkennen en hierdoor een breder beeld krijgen. In combinatie met een lach.”

Haantjes is nu te zien op Netflix. Het video-interview van Manners verschijnt maandag 3 maart 2025 op YouTube en onze socials.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.