5 vragen om te checken of het tijd is voor een nieuwe baan
Je vraagt je af of het tijd is voor een nieuwe baan of dat je beter kunt blijven bij je huidige werk. Hoe hak je die knoop door? Dat kan met behulp van de vijf vragen in dit artikel.
Van baan wisselen is een spannende stap. Niet alleen het solliciteren naar een nieuwe baan, maar ook het achterlaten van een vertrouwde omgeving. Omdat wij mensen gewoontedieren zijn, kan het zijn dat je deze stap maar voor je uit blijft schuiven. Want je hebt toch een vast contract? En dat onderdeel van je baan vind je toch wel erg leuk? Er zijn altijd excuusjes te vinden.
Nieuwe baan of blijven?
Hieronder vind je vijf vragen waarmee je definitief kunt checken of het tijd is voor een nieuwe baan of dat je beter kunt blijven.
1. Vind je jouw baan nog leuk?
We beginnen een inkoppertje, want je werkgeluk is het allerbelangrijkste. Natuurlijk zijn er momenten dat je je baan minder leuk vindt of dat je misschien even in een sleur terecht bent gekomen. Maar als je nooit meer zin hebt om te gaan werken, de dagen aftelt tot het weekend en misschien zelfs buikpijn op zondagavond hebt, kun je stellen dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.
2. Heb je een goede band met je leidinggevende en collega’s?
Over werkgeluk gesproken: daar hebben de mensen met wie je nauw samenwerkt een grote invloed op. Je kunt je werk nog zo leuk vinden, als je niet door één door kunt met je leidinggevende of samenwerken met collega’s stroef gaat, zit je hier toch niet op je plek en kun je beter niet bij deze baan blijven.
Natuurlijk hoeven je collega’s ook niet je beste vrienden te zijn, maar goede communicatie en vertrouwen is belangrijk. Is daar bij deze baan geen sprake van? Dan kom jij ergens anders beter tot je recht.
3. Krijg je genoeg betaald?
Weet jij eigenlijk hoeveel je waard bent? Dat kun je heel makkelijk uitzoeken via online tools als Salariskompas, Loonwijzer en Payscale. Je ziet dan hoeveel mensen in jouw vakgebied verdienen als ze dezelfde leeftijd hebben en ongeveer dezelfde werkzaamheden uitvoeren.
Ook zijn er genoeg tekenen betaald die aantonen dat je te weinig krijgt. Bijvoorbeeld als je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen, maar geen bijbehorende salarisverhoging. Dan is het tijd om te gaan onderhandelen. Lukt het niet om meer te gaan verdienen? Dan is het tijd voor een nieuwe baan en kun je beter niet blijven.
4. Word je nog genoeg gewaardeerd?
Deze valt een beetje samen met de vorige vraag, want als je niet genoeg betaald krijgt, voel je je waarschijnlijk niet gewaardeerd. Maar waardering draait om veel meer dan geld. Worden jouw ideeën bijvoorbeeld serieus genomen? Heb je het gevoel dat je helemaal jezelf kunt zijn? En krijg je wel eens een compliment van je leidinggevende?
Ook hier geldt weer dat je eerst kunt aangeven hoe jij je voelt, om te kijken of de situatie dan verbetert. Is dat niet het geval? Ga dan op zoek naar een plek waar je de waardering krijgt die je verdient.
5. Kun je nog groeien en jezelf ontwikkelen in deze baan?
Soms vind je jouw baan wel leuk, maar knaagt er toch iets. Hoogstwaarschijnlijk kun je jezelf dan niet meer ontwikkelen. Als je het gevoel hebt dat je jaar in jaar uit hetzelfde doet, kan ‘datzelfde’ nog zo leuk zijn, op een gegeven moment voel je jezelf niet meer uitgedaagd. Kun je niet meer doorgroeien in het huidige bedrijf waar je werkt? Oriënteer dan en zoek naar uitdagende vacatures. Het is tijd voor de volgende stap.
De kans is groot dat je op één of meerdere van deze vragen ‘nee’ hebt beantwoord. Je vraagt je namelijk niet voor niets af of het tijd is voor een nieuwe baan of dat je moet blijven. Is jouw antwoord op alle vragen toch ‘ja’? Dan zit je waarschijnlijk in een sleur. Praten met je leidinggevende over de mogelijkheid tot nieuwe werkzaamheden kan hierbij een oplossing zijn.