Pijnlijk onderzoek naar Bitcoin stelt vraagtekens bij toekomst
Leuk en aardig die bitcoin, maar nieuw onderzoek laat nog maar eens zien dat er ook een schaduwkant is. De energie die nodig is bij het minen, is buiten alle proporties.
Let wel, wij zijn geen crypto-haters. Interessante ontwikkeling juist. Tegelijkertijd kijken we ook niet weg voor de negatieve aspecten, zoals de invloed op het milieu. Is er op deze manier wel toekomst voor de digitale munt? Gelukkig wordt er ook onderzoek gedaan om tot oplossingen te komen.
Bitcoin vergt evenveel stroom als Australië
Voor het maken van bitcoins is jaarlijks evenveel stroom nodig als het totale verbruik van landen als Griekenland en Australië. Alleen al in de Verenigde Staten staat het energie-intensieve ‘minen’ van de cryptomunt gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ruim 3 miljoen tot meer dan 6 miljoen huishoudens. Dat meldt overheidsinstantie US Energy Information Administration op basis van een eerste onderzoek ernaar.
Geheime Bitcoin-mijnen in de Himalaya ontdekt nabij heilige grond
Voor dit proces werken bedrijven met supercomputers om de bitcoin-transacties te controleren en het netwerk draaiende houden. In ruil daarvoor kunnen ze nieuwe bitcoins ontvangen. Tot mei 2021 was China hier populair voor, maar dat land verbood het proces uit zorgen over de financiële risico’s van cryptomunten en het hoge energieverbruik. Daarna is een groot deel van de productie naar de Verenigde Staten verplaatst.
Het bizarre stroomverbruik in perspectief
Vooral in de staten Texas, Georgia en New York zijn veel miners van cryptocurrencies actief. In het hele land gaat 0,6 procent tot 2,3 procent van het elektriciteitsverbruik op aan de bitcoin-productie. In het laagste scenario is dat al evenveel als de staat Utah.
Wereldwijd komt het stroomverbruik van het delven uit op ongeveer 0,2 tot 0,9 procent van het totaal. Daarmee schommelt de vraag ergens tussen het verbruik van landen als Griekenland en Australië. Eén transactie staat gelijk aan de uitstoot per week van een gemiddeld huishouden per week. Daarnaast is er ook veel water nodig, dat volgens onderzoekers gelijk staat aan 330 duizend Olympische zwembaden per jaar.