5 dingen die niet op je cv hoeft te zetten als je werkervaring hebt
Een sterk cv is meer dan alleen een document met je werkgeschiedenis. Het moet duidelijk aangeven waarom juist jij de perfecte persoon voor de baan bent. Je kunt daarom eigenlijk ook nooit twee keer hetzelfde cv opsturen. Het document moet gericht zijn op de rol en het bedrijf waar je solliciteert.
Klinkt logisch, toch? Je cv moet niet vol staan met oude en overbodige informatie die je kansen op de baan juist schaden. Toch is het puntje bij paaltje wel moeilijk om nou te beslissen wat er wel of niet op je cv moet blijven staan.
De verleiding is groot om maar zo veel mogelijk informatie in je cv te proppen. Maar de onderstaande vijf dingen moet je absoluut niet op je cv zetten als je al wat werkervaring hebt.
5 dingen die je niet op je cv moet zetten
Het zijn vaak dingen die je juist wel op je cv zet als je nog niet veel ervaring hebt. Ben jij net afgestudeerd en sta je aan het begin van je carrière?
1. Oude en irrelevante baantjes
Hartstikke leuk dat jij op je 15e een krantenwijk hebt gelopen, maar inmiddels heb je veel meer relevante werkervaring opgedaan. Dit is een extreem voorbeeld, maar dit geldt zelfs voor grote-mensenbanen die je in het verleden hebt gedaan, maar die gewoon niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert of die je simpelweg te lang geleden zijn.
Onthoud dat je cv geen autobiografie is van elke baan die je ooit hebt gehad, maar een document dat jou moet verkopen als beste kandidaat.
2. De meeste stageplekken
Wanneer je eenmaal werkervaring hebt, is het niet zo belangrijk meer dat je tien weken koffie hebt gehaald bij bedrijf X. Let wel op dat hier uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld als je bij een grote naam in de industrie stage hebt gelopen (en daarna niet meer gewerkt hebt voor zo’n soort bedrijf) of wanneer je stagebedrijf helemaal aansluit (qua cultuur en missie bijvoorbeeld) bij het bedrijf waar je nu wil solliciteren.
3. Prestaties tijdens je middelbare school en vervolgopleiding
Nog zo’n trucje die je als net afgestudeerde toepast om je cv wat op te krikken. Dan is het juist slim om dat toffe studieproject voor een grote opdrachtgever op je cv te zetten of de wedstrijd die je hebt gewonnen.
Maar wanneer je al genoeg werkervaring hebt opgedaan die relevanter is, is het niet meer nodig om dit soort zaken op je cv te zetten.
4. Oude vaardigheden en certificaten
Skills en vaardigheden die je niet meer onder de knie hebt, horen niet op je cv te staan. Net zoals certificaten die zijn verlopen en die je niet opnieuw hebt behaald.
Wanneer moet je je aangesproken voelen? Als je bijvoorbeeld ‘Frans’ bij je talen hebt staan, maar je het sinds de middelbare school niet meer hebt geoefend en alleen nog ‘une baguette s’il vous plait’ kunt zeggen. Of als je lessen Photoshop tijdens je studie hebt gevolgd en nu nog net weet wat ‘Layers’ zijn.
5. Hobby’s
In de meeste gevallen is het niet nodig om je hobby’s te vermelden. Er geldt één grote uitzondering: als de hobby je kennis en vaardigheden heeft geleerd die je gaan helpen bij de baan waarop je solliciteert.
Situaties waarin je wél je hobby vermeldt: wanneer je van bakken houdt als je bij een food magazine wil werken of als je een blog met recepten hebt als je diëtist bent.
You get the point.
Een goede vuistregel bij het updaten van je cv is dat alle informatie op één A4-tje moet passen. De kans is groot dat je niet relevante informatie op je cv hebt staan als dit niet het geval is. Kill your darlings, noemen we dit in de schrijverswereld. Hoewel je het lastig vindt om bepaalde dingen te schrappen, zal je zien dat je cv er alleen maar sterker van wordt.