Neuralink-oprichter doet duistere voorspelling over mens en robot
Een donkere kijk op wat ons als mensheid te wachten staat. Volgens Max Hodak, co-oprichter van Neuralink, ligt ons lot in de handen van de opkomende robot, die ons voorbij zal streven.
Deze ontwikkeling is onvermijdelijk, zo is ook zijn kompaan Elon Musk van mening.
Co-oprichter Neuralink: robots komen ons halen
Het grootste probleem zit volgens Max Hodak in de manier waarop we onze samenleving hebben ingericht, bijvoorbeeld op het gebied van economie en politiek.
“Kunstmatige intelligentie zal zich niet houden aan algemeen geldende ideeën over politieke en economische modellen voor onze samenleving”, schrijft hij op Twitter.
Onverenigbare verschillen met de mens
Machines kunnen uiteindelijk een hele andere kijk hebben op de eigen identiteit en gemeenschappen – waarschijnlijk een stuk socialistischer – die totaal niet pas bij onze huidige economische en politieke systemen. Dit zal volgens de co-oprichter van Neuralink leiden tot onverenigbare verschillen en uiteindelijk misschien zelfs onze ondergang.
Het bredere punt waar het om gaat is dat machines uiteindelijk veel flexibeler zijn in hoe ze zichzelf organiseren dan wij. Voor mensen kost het generaties om samenlevingen te ontwikkelen en aan te passen.
Vertrek bij Neuralink, Elon Musk is er nog wel
Neuralink is bezig met het ontwikkelen van hersencomputerinterfaces, gericht op het vervangen van de grens tussen mens en machine. Gezien zijn werkzaamheden als oprichter zijn deze opmerkingen des te intrigerender. Zeker omdat Hodak in mei het bedrijf heeft verlaten.
De andere co-oprichter van Neuralink is geen onbekende. Elon Musk, de extravagante miljardair, heeft herhaaldelijk gezegd dat machines ons uiteindelijk komen ‘halen’. Dat zou een waarschuwing moeten zijn om ons te motiveren het probleem met geavanceerde technologieën voor te zijn. Elon Musk schaart zich dan ook achter de missieverklaring van Neuralink: ‘If you can’t beat em, join em’
Of de vooruitgang van de mensheid op het gebied van AI en robotica ons in staat zal stellen nieuwe manieren te bedenken om onszelf te reorganiseren en zodoende met een snel kantelende toekomst om te gaan, valt nog te bezien. Misschien heeft Hodak gelijk als hij gelooft dat zo’n verschuiving hele generaties kan duren. Machines daarentegen beginnen helemaal opnieuw. Mocht het ooit zover komen dat ze zichzelf organiseren zonder onze inbreng, dan is onze ondergang natuurlijk niet uit te sluiten. Een voordeel: het zou goed kunnen uitpakken voor onze planeet.