Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

De ‘verboden’ nieuwe oorlogsfilm van Netflix, die pijnlijk actueel is

Netflix zet de boel flink op scherp met Goebbels and the Führer. Een oorlogsfilm met een op zijn zachtst gezegd interessante productiegeschiedenis.

Waar dit soort historische films normaliter vaak gebruik maken van allerlei vormen van financiering voor culturele projecten, werd in het geval van Goebbels and the Führer openbare financiering in Duitsland geweigerd. Waarom? Deels uit vrees dat “het publiek zich zou gaan identificeren met de protagonist”. Uiteindelijk moesten de makers noodgedwongen uitwijken naar Slowakije.

Netflix dropt Goebbels and the Führer

Die protagonist is namelijk Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels, gespeeld door de Oostenrijkse acteur Robert Stadlober. De film, die sinds deze week op Netflix te streamen is, gaat over zijn leven en in het bijzonder zijn band met Adolf Hitler (gespeeld door Fritz Karl, over een periode van zeven jaar, van Goebbels’ opkomst tot aan zijn zelfmoord een dag na die van Hitler). 

In tegenstelling tot satirische benaderingen zoals in Jojo Rabbit of de fictieve wendingen in Inglourious Basterds, plaatst deze film Hitler en Goebbels in het middelpunt van hun eigen drama. Door ook nog eens dat acteerwerk te combineren met met historisch beeldmateriaal en getuigenissen van Holocaust-overlevenden, ontstaat er een volstrekt originele benadering die je op zijn minst ongemakkelijk zou kunnen noemen. 

Geen schreeuwende vechtersbazen

Regisseur Joachim A. Lang reageerde tijdens de Berlijnse première van Goebbels and the Führer vrij nuchter op de controverse. Volgens de Duitse filmmaker is het juist belangrijk om de architecten van de Tweede Wereldoorlog op deze manier vast te leggen: “Deze figuren tonen als schreeuwende vechtersbazen laat niet zien waarom onze ouders en grootouders voor hen vielen.” 

Hij wilde dus juist niet zwartwitte schurken neerzetten, maar een nieuwe generatie aan kijkers moderne gevaren laten begrijpen door een historische lens, waarbij de regisseur vooral zijn zorgen om de wereldwijde opkomst van extreemrechtse bewegingen als motivator had. 

Netflix Beste oorlogsfilm Goebbels and the Führer 4
(Afbeelding: Netflix)

Die ‘vermenselijking’ van Goebbels en Hitler zorgt ervoor dat het pittig is om de balans op te maken wat recensies van de oorlogsfilm betreft. Met een 6.7 op IMDb lijkt het geen hoogvlieger te zijn, maar veel van de kritiek die je daar tegenkomt heeft weer juist van doen met de benadering van Lang en co., wat het beoordelen van de film zelf pittig maakt. Zeer meta. 

Verontrustende oorlogsfilm

Op Rotten Tomatoes staan slechts drie recensies, maar filmrecensent Daniel M. Kimmel van North Shore Movies is in ieder geval wél te spreken over Goebbels and the Führer: “Goebbels and the Führer is een verontrustende film en dat is precies de bedoeling”. Gelukkig kun je nu op Netflix deze film aanzetten en zelf een oordeel vellen. Heiligt het doel van Lang de middelen of bereikt Goebbels and the Führer inderdaad het tegenovergestelde van wat de filmmaker voor ogen had?

Voor een minder controversiële en/of ongemakkelijke oorlogsfilm raden we je deze verborgen parel op Videoland aan. Of pak je agenda erbij, want binnenkort komt een van de meest veelbelovende oorlogsfilms van de afgelopen jaren uit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.