Netflix voor 55 miljoen opgelicht door complotdenkende filmmaker
Speculeren op de beurs en crypto-valuta. Een vloot Rolls-Royces in de garage en een kast vol designerkleding. Carl Erik Rinsch kreeg groen licht van Netflix om een scifi-serie te maken, maar ging vervolgens met het budget van 55 miljoen aan de haal.
Het lijkt wel een verhaal uit een sappige documentaire. Maar of die op Netflix zal verschijnen, durven we te betwijfelen.
Netflix in clinch met regisseur over verdwenen miljoenen
Carl Erik Rinsch had welgeteld één film op zijn conto staan als regisseur. Maar 47 Ronin was zowel bij critici als aan de kassa een flop. Toch trokken meerdere streamingdiensten aan zijn mouw na een pitch over een nieuwe scifi-serie.
Netflix won uiteindelijk het pleit en kaapte het project voor de neus van Amazon weg. Rinsch kreeg een creatieve carte blanche met een budget van 55 miljoen dollar erbovenop, te spenderen naar eigen goed dunken. Vrijwel meteen was er stront aan de knikker. Netflix heeft nog geen één afgewerkte aflevering ontvangen. En de miljoenen? Die zijn op.
Doordrenkt van complottheorieën
Kort nadat hij het contract had getekend, werd het gedrag van Rinsch steeds grilliger volgens leden van de cast, de crew, sms’jes en e-mails die The New York Times kon inzien. Ook rechtbankverslagen in een echtscheidingszaak die door zijn vrouw was aangespannen, getuigen van een man doordrenkt met complottheorieën.
Rinsch beweerde het geheime transmissiemechanisme van Covid-19 ontdekt te hebben en blikseminslagen te kunnen voorspellen. Hij vergokte een groot deel van het geld van Netflix op de aandelenmarkt en aan cryptovaluta. Ook gaf hij miljoenen dollars uit aan een vloot van Rolls-Royces, meubels en designerkleding.
Carl Erik Rinsch draait de zaak om
Momenteel loopt er een arbitragezaak om het conflict op te lossen. Maar Rinsch wast niet alleen de handen in onschuld, hij beschuldigt Netlfix op zijn beurt van contractbreuk en eist 14 miljoen dollar schadevergoeding. De streamgigant ontkent dit in alle toonaarden en spreekt van chantage.
Rinsch onthield zich van commentaar op vragen van The New York Times. Via zijn inmiddels verwijderde Instagram-account verklaarde hij daarover dat het artikel “het zou hebben over het feit dat ik op de een of andere manier mijn verstand kwijt ben… (Spoiler alert) … dat is niet het geval.”
Ook Keanu Reeves betrokken
Na de gigantische flop van 47 Ronin met Keanu Reeves in de hoofdrol, begon Rinsch aan een nieuw project. De scifi-serie die Netflix uiteindelijk kocht, ging over een genie die een mensachtige soort uitvindt, genaamd de Organic Intelligent. De O.I. worden ingezet op probleemgebieden over de hele wereld om humanitaire hulp te bieden, maar mensen ontdekken uiteindelijk hun ware aard en keren zich tegen hen.
Eerst betaalde Rinsch de productie uit eigen zakken. De opnames waren naar verluidt onmenselijk. Dagen van 24 uur filmen aan een stuk waren niet ongebruikelijk. En een actrice werd zelfs naar het ziekenhuis gesneld vanwege hypothermie, na een scène waarin ze met blote benen door de sneeuw moest hollen.
Toch kon Rinsch nieuwe investeerders aan de haak slaan, maar na het missen van een deadline haakten ze weer af. Vriend Keanu Reeves sprong in de bres en gaf zijn oude regisseur geld om het project draaiende te houden.
Nieuwe Stranger Things
Met het nieuwe budget maakte Rinsch korte afleveringen van 5 minuten, die werden gebruikt om de serie aan verschillende streamingdiensten te pitchen. Netflix hapte toe en zag in de scifi-reeks een nieuwe potentiële Stranger Things.
De streamgigant gaf Rinsch het recht op een final cut, een carte blanche dat het eerder slechts aan een paar regisseurs had gegeven. Bovendien werd de regisseur verzekerd “levenslang” verbonden te zullen blijven aan alle volgende seizoenen en spin-offs. Maar slechts geen één afgewerkte aflevering zag ooit het licht.
Alarmbellen genegeerd door Netflix
Verschillende alarmbellen werden steevast door Netflix genegeerd. Gedurende opnames in Brazilië kreeg hij het aan de stok met de vakbond na het mishandelen van de cast en crew. Op de set in Boedapest ging hij dagen zonder slaap en beschuldigde hij zijn echtgenote ervan hem te willen vermoorden. Volgens bronnen van The New York Times was Rinsch verslaafd aan amfetaminepillen die hij nam voor zijn ADHD-aandoening, wat zijn grillige gedrag zou verklaren.
47 Ronin director Carl Erik Rinsch reportedly blew $11 million of the budget for his now-cancelled Netflix show on stocks and crypto. https://t.co/FcktXlOXvd pic.twitter.com/UGKgGOcna3
— IGN (@IGN) November 23, 2023
Maar Netflix wou het kalf niet laten verdrinken. De streamingdienst had al 44 miljoen dollar geïnvesteerd in de productie. En Rinsch claimde dat zonder een nieuwe geldinjectie alles uit elkaar zou vallen. Wanneer Netflix uiteindelijk toegaf en hem 11 miljoen dollar meer toestopte, maakte Rinsch het geld meteen over naar een persoonlijk trading-account om op de beurs te speculeren. In luttele weken tijd verloor de regisseur bijna 6 miljoen dollar.
Coronapandemie de doodsteek
Vervolgens gooide de coronapandemie nog meer olie op het vuur en ging de Netflix-serie in rook op. Rinsch ging ten onder aan complottheorieën. Volgens zijn ex-vrouw geloofde hij dat vliegtuigen in de lucht ‘organische, intelligente levensvormen’ waren die hallo kwamen zeggen. Hij stuurde haar ook sms’jes waarin hij beweerde blikseminslagen en vulkaanuitbarstingen te kunnen voorspellen.
In september van 2020 veranderde Netflix het geweer van schouder en moest een groot deel van het management baan ruimen. De nieuwe managers probeerden de regisseur te bereiken om alvast enkele beelden van de scifi-reeks te kunnen bekijken. Maar toen dat niet mogelijk bleek, trok de streamgigant eindelijk de stekker uit het stopcontact.
Ferrari en Rolls-Royces
Rinsch was vrij om de serie elders te verkopen, maar elke overnemende partij zou Netflix moet terugbetalen voor wat de streamingdienst al had uitgegeven. Woedende e-mails van de regisseur brachten geen zoden aan de dijk.
Met het overgebleven Netflix-geld uit zijn gefaalde investeringen begon hij te wedden op crypto. Met succes. Hij verdiende 27 miljoen dollar aan Dogecoin. Maar daarna gaf Rinsch bijna 9 miljoen uit aan onder meer vijf Rolls-Royces, een Ferrari, een horloge ter waarde van 387.630 dollar en miljoenen dollars aan duur meubilair en designerkledij. Volgens de regisseur allemaal rekwisieten om te gebruiken op de filmset, betaald met het productiebudget. Maar later in de arbitragezaak argumenteerde hij dat dit geld hem contractueel toebehoorde. En dat Netflix hem zlefs nog 14 miljoen verschuldigd was.
Netflix is het daar niet mee eens. In een motie die in juli werd ingediend, zei de streamingdienst dat de betalingen afhankelijk waren van het behalen van verschillende productiemijlpalen. De zaak ging deze maand naar rechtbank. Een uitspraak wordt binnenkort verwacht.
Reclame voor Heineken en Philips
Nog een interessant feitje is dat de carrière van Carl Erik Rinsch destijds gelanceerd werd door reclamefilmpjes te maken. Hij regisseerde onder meer een filmpje voor Heineken. En de onderstaande reclame voor Philips won een prijs op het Cannes Lions International Advertising Festival en bracht zijn loopbaan nar nieuwe hoogtes.