Nu op Netflix: van deze superheldenserie kan Marvel een hoop leren
Sinds 1 december staat het eerste seizoen van de geprezen superhelden-serie My Hero Academia op Netflix. Dat is geweldig nieuws, en dit is waarom.
Begin volgend jaar komt het vijfde seizoen van de Japanse animatieserie My Hero Academia uit. De superhelden-show is ook in Amerika en de rest van de wereld enorm populair, met bergen merch, films en zelfs videogames in de winkels.
My Hero Academia: eindelijk op Netflix
In Nederland kunnen we ook eindelijk op legale wijze aan de geprezen serie beginnen. My Hero Academia seizoen 1 staat namelijk sinds 1 december op Netflix. Dat is topnieuws, want het is een serie waar zelfs Marvel nog een hoop van kan leren.
Eerst even de cijfers: My Hero Academia heeft een dikke IMDb-score van 8.5 Op Rotten Tomatoes scoorde elk seizoen van de animatieserie 100 procent onder critici, en belonen de fans het eerste seizoen, dat nu dus op Netflix staat, met een prima 90 procent.
De hype is enorm, en niet zonder reden. My Hero Academia is een van die zeldzame series die het voor elkaar weet te krijgen om Avatar: The Last Airbender achterna te gaan. Een kleurrijke serie neerzetten met de charme van de cartoons die je vroeger keek, maar laat je daar niet door afschrikken. De makers vertellen namelijk een verhaal dat beter in elkaar steekt dan menig volwassen serie of film. En, zoals we al zeiden, Marvel kan nog een hoop van deze superheldenserie leren.
(Bijna) iedereen heeft superkrachten
Maar goed, waar gaat de serie eigenlijk over? My Hero Academia speelt zich af in een wereld waar de meeste mensen superkrachten hebben, genaamd Quirks. Naar schatting heeft 80 procent van de bevolking zo’n superkracht. Je bent dus eerder de uitzondering als je er niet eentje hebt ontwikkeld.
Izuku Midoriya is een voorbeeld van zo’n uitzondering. Hij wordt op school gepest omdat jij geen Quirk heeft, maar is toch vastberaden om een Pro Hero te worden. Een superheld die als werk het op legale wijze opneemt tegen schurken. Want in een wereld waar iedereen superkrachten heeft is dat gewoon een baan.
Wanneer ‘s werelds grootste superheld tegenover Midoriya onthuld dat hij zijn Quirk door kan geven, verandert alles. Hij kan naar U.A. High School, een prestigieuze school waar superhelden worden opgeleid, maar het betekent ook dat er een enorme last op zijn schouders rust: hij zal de volgende number one hero moeten worden.
Unieke ontwikkeling
Dat klinkt misschien allemaal ietwat cliché, maar My Hero Academia slaagt er bewonderenswaardig in clichés te ontwijken en de valkuilen van het Marvel Cinematic Universe te vermijden. De serie heeft een kleurrijke ensemble-cast met verschillende jonge superhelden, Pro Heroes en schurken.
In plaats van enkel te focussen op het hoogpersonage krijgt iedereen diepgang, een eigen verhaallijn en zie je iedereen veranderen. Elke jonge superheld worstelt met zijn of haar Quirk, en zal door de serie heen zich daarin ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat het niet geforceerd voelt als een personage opeens naar voren wordt geschoven voor een verhaallijn, en maakt het ook een stuk krachtiger wanneer een van hen wat overkomt.
In tegenstelling tot veel series en films waarin een personage in aflevering drie wordt opgevoerd en in aflevering vier wordt vermoord. En in tegenstelling tot de Marvel-films, waarin eigenlijk over het gehele MCU gezien enkel Hulk zich qua krachten echt opvallend ontwikkeld.
Lange termijn en actie
Ook hebben de makers een visie voor de lange termijn. My Hero Academia is gebaseerd op een Japanse strip, een manga, waardoor er al een blauwdruk klaarligt. En dat merk je. Nieuwe schurken worden langzaam opgebouwd, verhaallijnen wisselen elkaar op natuurlijke wijze af en je ziet personages echt op een natuurlijk en interessante manier groeien.
De animatie is fantastisch, met vooral tijdens vechtscènes spectaculaire creatieve uitspattingen van getalenteerde animators. Maar wat My Hero Academia zo bijzonder maakt is dat juist de serie juist ook zo goed werkt op de momenten waarop de actie niet losbarst. Iets wat redelijk uniek is voor een actieserie als dit.
De slice of life-momenten op de school waar Midoriya heen gaat zijn vermakelijk, bijna altijd goed geschreven en vooral vaak ook zeer komisch. Het doet denken aan Harry Potter. Ook in die films hoefde niet elke keer Voldemort zijn hoofd om het hoekje te steken om de scènes tof te maken. Ook Harry die streken uithaalde met Ron leverde al genoeg vermaak op. Juist die balans zorgt ervoor dat je als kijker des te meer meeleeft als de helden wél in gevaar zijn.
Kijken die hap!
Maar goed, zo kunnen we nog wel duizend woorden doorgaan. De boodschap moge duidelijk zijn: als je ook maar een beetje een fan bent van superhelden- films of -series, dan moet je zeker het eerste seizoen van My Hero Academia op Netflix gaan checken!