Miniserie verovert Netflix zonder promotie of marketingmachine
Een confronterende en waargebeurde miniserie over een man en zijn stalker scoort als de malle op Netflix: Baby Reindeer. Zeven afleveringen, een rond verhaal en een perfecte score op Rotten Tomatoes.
Netflix zet voor menig Original de marketingmachine aan. Een show als Stranger Things wordt tot in den treure gepromoot in talkshows, trailers en social media-campagnes. Maar ja, de streamingdienst brengt wekelijks tientallen nieuwe shows en films uit. Je kan niet élke titel die aandacht schenken.
Netflix verrast met Baby Reindeer
Daardoor zijn er soms van die series die ogenschijnlijk vanuit het niets Netflix veroveren. Op eigen kracht, puur dankzij nieuwsgierige abonnees die op een opvallende poster klikken en zo de titel in kwestie de hitlijsten in doen laten knallen. Dat gebeurde afgelopen dagen ook met Baby Reindeer, die in de meeste markten nu in de top drie best bekeken series van de streamingdienst staat.
Baby Reindeer is een Britse dramaserie met een pittig onderwerp. De show vertelt het waargebeurde verhaal van schrijver en acteur Richard Gadd, en zijn op zijn zachtst gezegd ongezonde relatie met een vrouwelijke stalker.
Trigger-warning, dus. De impact die de relatie op hem heeft als hij uiteindelijk gedwongen wordt om een diep, donker begraven trauma onder ogen te zien staat centraal in de Britse serie.
Waargebeurd misdaadverhaal
Baby Reindeer is gebaseerd op een toneelstuk, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op echte ervaringen die bedenker Richard Gadd in zijn verleden had, toen hij te maken kreeg met een vrouwelijke stalker die bij hem thuis opdook en hem duizenden berichten stuurde. Daarvoor ging de stalker uiteindelijk zelfs de gevangenis in.
Met de Netflix-serie wilde Brit een gevaarlijk Hollywood-cliché aan de kaak stellen: “Als een man gestalkt wordt, kan dat in films en op televisie als iets sexy’s worden neergezet. Er is niet zoveel dreiging van fysiek geweld, het komt minder vaak voor en het kan gebagatelliseerd worden.”
Dat beeld is echter levensgevaarlijk, aldus Gadd: “Ik was fysiek bang omdat ik niet wist hoe ver ze kon gaan, ze kon een mes hebben, en ik bedacht me hoe angstaanjagend het zou zijn als ze een lange enge man was.” Man of vrouw, lang of klein; een mes kan dodelijk zijn.
Perfecte score Rotten Tomatoes
Die pittige materie levert niet alleen een toppositie op Netflix op, maar ook toptelevisie, zo blijkt nu. Op Rotten Tomatoes scoort Baby Reindeer de perfecte 100 procent. “Een met adrenaline gevulde, donkere en ronduit geestige serie,” concludeert bijvoorbeeld Geordie Gray, recensent van The Australian.
Ook op IMDb weet de Netflix-serie flink te scoren. Baby Reindeer heeft daar na meer dan tweeduizend beoordelingen nog steeds een ijzersterk gemiddelde van 8.3. Absoluut het checken waard, dus.
Geen cancel-gevaar
Bovendien onderscheidt de dramaserie zich op nog een manier: de Netflx Original vertelt een rond verhaal in zeven afleveringen van rond de 30 minuten. Geen ellenlange seizoenen, geen onnodige cliffhangers, en vooral geen angst voor het cancel-grage Netflix.
Dat een serie met zo’n pittig onderwerp en van zo’n hoge kwaliteit dus ook in de publiekslijstjes van Netflix zo hoog weet te scoren, is bovendien hoopgevend. Je kunt alle zeven afleveringen van Baby Reindeer nu op de streamingdienst streamen.
Toch trek in luchtiger kijkmateriaal? Check dan ook de topscorende alien-serie van de regisseur achter Train to Busan.