Wereldwijde Netflix-hit met John Cena is precies wat je vreesde
Sinds eind vorige maand is Hidden Strike op Netflix te streamen, een actiefilm met twee iconen in de hoofdrol: John Cena en Jackie Chan. De film wordt zowel door critici als het grote publiek volledig neergesabeld.
De oorlogsfilm heeft een lange weg afgelegd. De opnames werden namelijk al vijf (!) jaar geleden afgerond. De worstelheld en kungfu-legende spelen respectievelijk een Amerikaanse marinier en een Chinese commando, die samen een onmogelijke missie in Irak uit moeten voeren.
Hidden Strike: van op de plank naar Netflix
Niks mis mee, zou je zeggen. Alleen bereikte de al pittige relatie tussen China en de Verenigde Staten de afgelopen vijf jaar een dieptepunt. De band bekoelde, zou je eufemistisch kunnen stellen. Opeens was de timing van Hidden Strike ronduit onfortuinlijk. Geen enkele distributeur wilde zich eraan branden.
Tot dit jaar dus. Netflix kondigde vorige maand groots aan dat het Hidden Strike op zou pakken. De actiefilm krijgt zelfs na al die jaren een bioscooprelease. Ook John Cena was enthousiast, en noemde de opnames al “één van de beste ervaringen uit mijn leven.”
Grote woorden. Dat de eerste trailer zorgwekkend veel matig gebruik van greenscreen toonde, mocht de pret dan ook niet drukken: de 90s-vibes die er vanaf spatten leverden een heerlijke dosis nostalgie tegen. Ongecompliceerde actie met twee actie-iconen, wat wil je nog meer?
Megahit wordt neergesabeld
Die hype levert Netflix ook duidelijk succes op. Hidden Strike is zowel wereldwijd als in Nederland al enkele dagen de best bekeken film op de streamingdienst. Abonnees klikken massaal op de bekende gezichten van Cena en Chan.
Maar ja, het binnenharken van al die oogballen betekent nog niet dat die kijkers ook tevreden zijn. Want als je na al die hype eenmaal de actiefilm aanzet, dan… ja, dan raak je al snel teleurgesteld.
Het matige gebruik van greenscreen uit de trailer was helaas vrij representatief voor het eindproduct. Zelfs de leeftijd van Jackie Chan kan als excuus de belabberde visual effects niet doen vergeten: “Hidden Strike heeft misschien wel het meest groteske gebruik van computergegenereerde special effects dat de wereld ooit heeft gezien,” concludeert filmrecensent M.N. Miller van Ready Steady Cut.
22 procent op Rotten Tomatoes
Sowieso is de Rotten Tomatoes-pagina van de oorlogsfilm een bloedbad. Hidden Strike scoort op het moment van schrijven een zeer magere 22 procent. Dat betekent dat slechts 22 procent van alle recensenten de Netflix Original een voldoende heeft gegeven. Bij het grote publiek scoort de film beter, maar ook 52 procent is nog steeds rotten, onvoldoende.
Er zijn genoeg actiefilms die neergesabeld worden door critici, maar waar het grote publiek wel enorm van geniet. Guilty pleasures, lekkere hersenloze actie voor een lui avondje bankhangen. Daar is niks mis mee. Alleen weten Jackie Chan en John Cena op beide fronten de plank volledig mis te slaan. Op IMDb doet de Netflix-film het met een 5.4 niet veel beter.
Deprimerend
Filmrecensent Brian Orndorf maakt duidelijk dat er weinig te halen valt bij Hidden Strike, hoe ver je ook je verwachtingen naar beneden toe bijstelt: “Hidden Strike is niet leuk of grappig, het is meer een aanval op al je zintuigen, waarbij Chan en Cena proberen charmant te zijn op basis van verschrikkelijk schrijfwerk en videogame-beelden.”
Deprimerend is het goede woord. “Vijf jaar geleden gefilmd en nu op streaming gedumpt, is de nieuwigheid van Chan en Cena samen zien in theorie veelbelovend, maar deze film is een van de meest going through the motions actiefilms die je je kunt voorstellen,” concludeert Aaron Neuwirth van We Live Entertainment. Ouch.
Betere films op Netflix
Zelfs als je geen Oscar-materiaal hoeft en op zoek bent naar hersenloze actie, dan heeft Netflix veel betere films voor je klaar staan. Laat Hidden Strike lekker links liggen, en check bijvoorbeeld Bullet Train of The Equalizer. Gegarandeerd beter vermaak!