Netflix-trip: Fantastic Fungi verandert je beeld van natuur
Zo af en toe stuit je op een verborgen parel op Netflix, zoals Alien Worlds. Vandaag aandacht voor Fantastic Fungi, een documentaire die jouw beeld van de natuur voorgoed verandert.
De documentaire, geregisseerd door Louie Schwartzberg, kwam in 2019 al uit, maar is nu te zien op Netflix. Echt, deze cinematrip moet je beleven.
Fantastic Fungi op Netflix
Je hebt dieren en planten. Het organisme dat daartussenin staat, is de paddenstoel. Of beter gezegd: schimmels. Een paddenstoel is slechts een klein deel van de schimmel, vergelijkbaar met een appel aan een appelboom. Er zijn ontelbaar veel soorten, waarvan een groot deel nog niet is ontdekt. Ook weten we nog maar half wat de toepassingen zijn voor zowel de medische wereld als de oplossing van milieuproblemen. De documentaire op Netflix is een ontdekkingsreis in dit onderbelichte onderdeel van de natuur.
Wist je dat het grootste levende organisme op aarde een schimmel is? En dat bomen met elkaar communiceren via schimmeldraden, die onder de grond een nog veel complexere structuur hebben dan ons brein? Ook zijn wetenschappers in Fantastic Fungi het erover eens dat de evolutie van ons brein is versneld door de magische paddenstoelen die de natuur rijk is, en dat veel religies erdoor zijn ontstaan. Er zijn paddenstoelen die olievlekken opruimen. Om over het antibioticum penicilline maar te zwijgen. En dit is slechts het topje van het ondergrondse netwerk aan schimmeldraden dat verbonden is met alle levende dingen op aarde.
De documentaire op Netflix combineert time-lapse cinematografie, CGI, natuurbeelden en interviews waarin de biologie, omgevingsrollen en verschillende toepassingen van schimmels centraal staan. In Fantastic Fungi komen vooraanstaande wetenschappers als Paul Stamets (mycoloog) en bestseller-auteurs als Michael Pollan, Eugenia Bone en Andrew Weil aan het woord. Ze maken de kijker bewust van de schoonheid, intelligentie en oplossingen die paddenstoelen kunnen bieden in medische, therapeutische en zelfs milieu-vraagstukken.
Conclusie na de documentaire: schimmels zijn de toekomst
Fantastic Fungi kijk je met open mond in één ruk uit. “The future is fungal. Na het zien van deze documentaire, was ik daarvan overtuigd. Paddenstoelen en schimmels geven ons het goede voorbeeld en zetten de wereld letterlijk op zijn kop”, aldus Sanne Bloemink, journalist en schrijver van De Wilde Wereld. Op filmrecensiewebsite Rotten Tomatoes heeft de docu een maximale score van 100% en op IMDb scoort de film een 7,6.
Duidelijk: nu kijken op Netflix.