Dennis Mons
Dennis Mons Netflix 25 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Netflix cancelt deze films en series na de aandelencrash

Het nieuws dat Netflix abonnees verliest, heeft niet alleen effect op de beurskoers van het bedrijf, het heeft ook de stekker uit een aantal producties getrokken. Deze films en series worden gecanceld.

Netflix heeft vorige week gemeld dat het wereldwijd zo’n 200.000 gebruikers heeft verloren. Dat is voor het eerst in tien jaar tijd. Mede daardoor ging de waarde van de aandelen flink achteruit met 35%. Dat betekent een marktwaardeverlies van 50 miljard dollar. Het staat in schril contrast met de miljoenen nieuwe leden in de afgelopen twee jaar. Een groot deel van die groei was te ‘danken’ aan Covid.

Netflix cancelt films en series na crash op beurs

De daling van het aantal subscribers én de waarde van de aandelen heeft een ander nadelig effect. De streamingservice heeft de ontwikkeling van een aantal films stopgezet. Ook gaat het sommige series niet vervolgen (of uitwerken) en worden zelfs hele divisies opgeheven.

Een van de meest opvallende is Netflix Animation. Zo is Director of Creative Leadership en Development of Original Animation, Phil Rynda, én zijn team ontslagen.

Ook gaat Roald Dahls The Twits (De Griezels) het levenslicht niet zien, ondanks het feit dat Netflix de Roald Dahl Story Company aankocht in 2021 voor (vermoedelijk) 500 miljoen dollar. Wat dit voor effect heeft op de productie van Charlie and the Great Glass Elevator en Matilda is nog gissen.

Will Smith niet meer Bright

Een project met Will Smith gaat ook op schop; Bright 2 wordt hoogstwaarschijnlijk nooit uitgebracht. Het eerste deel van de film, met hoofdrolspeler Will Smith in een alternatieve wereld met mystieke wezens, was een van de eerste films die door Netflix werd geproduceerd.

De reden dat de film nooit uit gaat komen heeft naar verluidt niets te maken met de fameuze bitch slap van Will Smith tijdens de Oscars (die hem duur kwam te staan).

Op de kleintjes passen na crash in aandelen

Hoeveel Netflix exact bespaart op het cancellen van deze films en series is onbekend. Maar aangezien elke aflevering van bijvoorbeeld Stranger Things Season 4 zo’n 30 miljoen dollar kost, is het letten op alle andere uitgaven.

netflix
Stranger Things is de duurste serie ooit gemaakt (Afbeelding: Netflix)

Stranger Things is dan ook de duurste tv-serie ooit. Op een tweede plaats komen WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier van Disney+, die zo’n 25 miljoen dollar per aflevering kostten.

Netflix heeft in ieder geval een flinke tegenslag te verduren vanwege harde concurrentie van onder andere Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video en AppleTV+.

Ook helpt het niet dat de streamingdienst de prijzen voor een abonnement heeft verhoogd en dat het kijkt naar een blokkade voor het delen van accounts. Daarnaast heeft het zijn service stopgezet in Rusland waar zo’n 500.000 abonnees vertoeven. Daar werd sowieso een potentiële groei van 700.000 nieuwe klanten voorspeld. Niet vreemd dat de aandelen dan dalen.

Hoe dan ook blijft het met ruim 220 miljoen leden nog altijd de grootste streamingservice ooit. Check in dit artikel welke films en series er in mei 2022 allemaal bijkomen, want er wordt nog genoeg wél geproduceerd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.