Netflix ontmaskert Bitcoin-koning in sensationele nieuwe docu
Netflix trapt het nieuwe jaar sensationeel af met Bitconned, een documentaire over de ontmaskering van een Bitcoin-oplichter en zijn imperium. De crimineel komt zelf ook aan het woord.
De hoogtijdagen van Bitcoin en de resulterende cryptogekte voelen al als een ander tijdperk. Een ver, ver verleden, dat tegelijkertijd weer erg dichtbij lijkt te komen. De chaos van cowboys, miljardairs, legitieme unicorns en smerige oplichters die ontstond is echter ook anno nu nog een oneindige bron van goede verhalen.
Netflix presenteert Bitconned
Juist door de anonieme en ondoorzichtige kanten van crypto beginnen we in veel gevallen nu pas echt te begrijpen wat er zich in de afgelopen jaren heeft afgespeeld. Netflix heeft zo’n smakelijk cryptoverhaal te pakken met Bitconned, een gloednieuwe documentaire van Bryan Storkel, een controversiële naam onder liefhebbers van het genre.
De regisseur van titels als The Pez Outlaw en The Legend of Cocaine Island maakt namelijk nou niet bepaald zware of diepgravende docu’s. Ook Bitconned belooft weer ontzettend fastpaced te worden, vol humor en zelfspot.
Miljoenen dollars per dag dankzij Bitcoin
Dat maakt de materie er echter niet minder interessant op. Bitconned vertelt het verhaal van één van de eerste grote cryptofraude-zaken. De Netflix Original volgt Ray Trapani, een jonge ondernemer die met de Bitcoin-gekte zijn kans schoon zag om ontzettend rijk te worden.
Toen een vriend van Ray hem benaderde met het idee om een betaalpas voor crypto te maken, greep Trapani die kans met beide handen aan. Klein probleem: hij had geen idee hoe.
Maar dankzij neppe LinkedIn-profielen, betaalde steunbetuigingen van beroemdheden en het onverzadigbare verlangen van de internetgeneratie om makkelijk rijk te worden, harkte hun bedrijf al snel miljoenen dollars per dag binnen. Dat hun belofte stiekem gewoon een scam was, mocht de pret aanvankelijk niet drukken: Trapani had wél een manier gevonden om snel miljonair te worden. Dat was wat telde.
Perfect voor nieuwjaarsdag
Bitconned vertelt het verhaal van Trapani en zijn fraude vanuit twee perspectieven: dat van de crimineel zelf, en dat van de journalist die hem uiteindelijk wist te ontmaskeren.
Dat regisseur Storkel er dan een sensationeel Netflix-sausje overheen giet is ergens jammer, maar ach, misschien is dat maar goed ook: dan kun je op 1 januari lekker luchtig met Bitconned uitbrakken. Vanaf dan is de documentaire namelijk te streamen.
In de tussentijd al trek in een goed cryptoverhaal? Check dan ook het boek Going Infinite van Michael Lewis, over Sam Bankman-Fried en zijn crypto-imperium. Aanrader!