Kabinet eist Nederlandse producties en Netflix moet zelf betalen
Meer budget voor coole Nederlandse series zoals Undercover en Dirty Lines? Wel als het aan ons kabinet – en in het bijzonder – staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu ligt. Netflix en andere streamingdiensten moeten aan de bak, als het aan haar ligt.
De streamingdiensten gaan dit zelf ophoesten, mits er minimaal 30 miljoen euro aan Nederlandse omzet wordt gehaald. Volgens de overheid gaat het in ieder geval om Netflix, Amazon Prime en Videoland die deze omzet halen. Het is de bedoeling dat 4,5 procent van de jaarlijkse omzet van de streamingdiensten wordt gebruikt om te investeren in Nederlandse films, series en documentaires.
Investeren in Nederlandse producties
Een streamingdienst mag zelf een Nederlandse titel produceren of dit in samenwerking met een andere partij doen. Ook mogen de streamdiensten recent afgeronde producties kopen en aanbieden. Zeg maar, de luie manier. De staatssecretaris schrijft ook dat “een nader te bepalen percentage van de investeringen moet zijn voor onafhankelijke producties, om te kunnen waarborgen dat het Nederlandse aanbod diversiteit en eigenheid heeft.”
De verplichting moet ervoor zorgen dat (kleine) Nederlandse productiemaatschappijen beter kunnen concurreren met het internationale aanbod van grote bedrijven. Een nobel streven, zolang het budget maar niet op de verkeerde plekken eindigt. Niet iedereen zit te wachten op een nieuwe realityshow van een of andere CN’er.
Streamingdiensten als Netflix op de goede weg
Een aantal streamingdiensten had dit duwtje in de rug trouwens niet eens nodig. Zo maakt Netflix al jaren coole Nederlandse producties.
HBO Max kan op dat gebied nog wat leren van Netflix. Onlangs liet deze streamingdienst weten geen concrete plannen (meer) te hebben om te investeren in Nederlandse producties. Mocht het wetsvoorstel worden aangenomen, zal HBO Max de koers toch moeten wijzigen. Sinds de lancering in Nederland kreeg de streamingdienst een stortvloed aan nieuwe abonnees. Het zal dus een kwestie van tijd zijn tot de magische omzetgrens van 30 miljoen euro wordt geslecht.