In beeld: Nederlandse goudvoorraad in één klap vervoerd op klaarlichte dag
Goud is op dit moment historisch veel waard. Maar wat de goudprijs van dit moment ook is, de lading die vandaag op klaarlichte dag is verplaatst door De Nederlandsche Bank (DNB) heeft sowieso wel een aardige waarde. 10,4 miljard euro om precies te zijn. Het is dan ook de goudvoorraad van Nederland.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud. Dit goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker. Het edelmetaal ligt veiliger dan veilig opgeborgen in een kluis. Maar wat als het verplaatst moet worden?
Zo ziet het vervoer van 200 ton goud eruit
Welnu, daar is grof geschut voor nodig. Gepantserde vrachtwagens, politie-escortes, een omvangrijk veiligheidsplan, wegafzettingen, discretie, je snapt het. Fotograaf Jeroen Jumelet legde dit zeldzaam waardevolle transport vast. Op de foto’s zie je beveiligd transport bij De Nederlandsche Bank aankomen. Er is ruim 200 ton aan goudbaren en gouden munten met een totale waarde van 10,4 miljard euro verplaatst van de DNB-kluis in Haarlem naar het nieuwe Cashcentrum in Zeist. Ook de strategische voorraad bankbiljetten is meegegaan.
Tot 2020 stond de goudkluis van DNB in Amsterdam. Doordat het kantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam aan renovatie toe was, moest het goud verplaatst worden. Er werd besloten om het goud en bankbiljettenbedrijf onder te brengen op een nieuw gebouwde in in Zeist, het DNB Cashcentrum. Tussendoor was Haarlem de bewaarplaats.
Goudvoorraad van De Nederlandsche Bank (DNB)
De 200 ton aan goud is dus lang niet de complete goudvoorraad van de DNB. De voorraad ligt op verschillende plekken opgeslagen. Het vandaag vervoerde deel is te vinden in Nederland, maar het meeste goud ligt in andere landen: de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië.
In de eigen goudkluis van De Nederlandsche Bank liggen 15.000 baren goud. Dat is 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Daarnaast ligt 31% van de goudvoorraad in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan. Verder ligt 38% van het Nederlands goud in Ottawa (Canadese centrale bank) en Londen (Engelse centrale bank). Lees en bekijk meer over de vorige verhuizing in 2020 via de website van de DNB.