Nederlanders betalen €433 te veel huur door deze vergeten check
Nederlandse huurders betalen gemiddeld 433 euro te veel huur, blijkt uit nieuw onderzoek van Pointer. Lees in dit artikel hoe makkelijk je dat voorkomt met één simpele check.
Op alle vlakken blijkt de woningmarkt krapper dan krap. Huurprijzen rijzen de pan uit en nog nooit werden er voor de Open Huizen Dag zo weinig woningen aangemeld. Huurders betalen de hoofdprijs en spreken de huurbaas zelden tegen, blijkt uit onderzoek van Pointer. En dat komt de huurder zelf duur te staan.
Voor één vierkante meter kale huurwoning betaal je gemiddeld zo’n 15,51 euro, blijkt uit een recent rapport van de De Koninklijke Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Maar waar gesjoemeld kan worden, gebeurt dat ook.
Huurders in verzet
Nederlandse huurders kunnen binnen een half jaar nadat zij een handtekening onder het huurcontract zetten, de huur laten toetsen. Nu blijkt dat huurders dat veel vaker niet dan wel doen, stelt onderzoeksplatform Pointer. Op basis van gegevens van de Huurcommissie en de Woonbond blijkt namelijk dat slechts 0,5 procent van de nieuwe huurders in de vrije sector vorig jaar de huur onder de loep nam.
In praktijk komt dat neer op 469 huurders die aan de bel trokken bij de Huurcommissie. Van deze huurders werden er 313 in het gelijk gesteld door de commissie: de huur was te hoog. Dat proces heeft de huurders geen windeieren gelegd. Gemiddeld kregen zij namelijk 433 euro korting op de maandelijkse huur. Dat scheelt op jaarbasis 5.196 euro.
Voorkom te veel huur met huurprijscheck
Wil jij voorkomen dat je te veel betaalt voor je vrije sector huurwoning? Dan is het belangrijk dat je binnen zes maanden na het tekenen van je huurcontract aan de bel trekt bij de Huurcommissie. Zij controleren of de zogenoemde aanvangshuur hoger is dan wettelijk toegestaan. Als blijkt dat de huur lager zou moeten zijn dan de liberalisatiegrens – vastgesteld voor 2024 op 879,66 euro – dan wordt de huur verlaagd. Bij een tijdelijk huurcontract voor een periode van maximaal twee jaar kun je ook de huur laten beoordelen. Dit kan nog tot een half jaar na afloop van het contract, zo staat vermeld op de site van de Huurcommissie.
En dat loont dus. Want uit het onderzoek van Pointer blijkt dat in 313 van de 469 zaken waar de huurder in opstand kwam tegen de hoogte van de huur, de huurder in het gelijk werd gesteld. Dat is ruim 65 procent van de gevallen. In totaal zouden er jaarlijks zo’n 100.000 mensen een huurcontract in de vrije sector tekenen. Wil jij ook de huur laten controleren door de Huurcommissie? Dat kan door in te loggen via MijnHuurcommissie en het formulier Toetsing aanvangshuurprijs in te vullen.
Hypotkeek met modaal inkomen
Probeer jij een voet tussen de deur te krijgen op de koopwoningmarkt? Check hier welke hypotheek je kunt krijgen met een modaal salaris.