Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Dit is het Nederlandse goud waard vergeleken met andere landen

Zelfs in een post-apocalyptische wereld, waar niks meer overeind staat en bankbiljetten enkel nut hebben als toiletpapier, behoudt goud zijn waarde. Komt het door de kleur? Doordat het niet roest? Of is dit roestvaste vertrouwen simpelweg een self-fulfilling prophecy die op niks is gebaseerd? Geen idee, maar ook nu nog hechten landen veel waarde aan in hun goudvoorraad. Die van Nederland is behoorlijk groot.

Mensen hebben altijd al een zwak gehad voor zeldzame metalen als goud en zilver. Lange tijd werden ze verwerkt in het muntgeld om ervoor te zorgen dat we vertrouwen in geld hielden. Dit bleek om allerlei redenen niet praktisch, waardoor men hier in de achttiende eeuw mee stopte. In plaats daarvan voerde de staat de ‘gouden standaard’ in. Je kon je goud- en zilverloze geld altijd bij de Nederlandse staat inruilen voor echt goud uit de kluis. Na een tijdje was dit ook niet meer nodig om ons waardevolle broden te laten ruilen voor waardeloze stukjes metaal en papier. En toch koesteren veel landen hun goudvoorraad en investeren sommige er grof geld in. Want zelfs als de wereld ontaardt in chaos en alles zijn waarde verliest, behoudt goud zijn waarde.

De goudvoorraad van Nederland in miljarden euro’s

Vandaag de dag bezit Nederland 600.000 kilo goud. Dit is ongeveer veertig miljard euro waard. Zoals wel vaker, bokst Nederland in internationaal opzicht boven zijn gewicht. Slechts negen landen bezitten meer goud dan wij. Dit zijn de landen met de grootste goudvoorraden ter wereld.

LandHoeveelheid goud
1. Verenigde Staten8.133 ton
2. Duitsland3.351 ton
-. Internationaal Monetair Fonds2.814 ton
3. Italië2.451 ton
4. Frankrijk2.436 ton
5. Rusland2.332 ton
6. China2.264 ton
7. Zwitserland1.040 ton
8. India853 ton
9. Japan849 ton
10. Nederland612 ton
Bron: World Gold Counsil

Overigens bevindt maar een derde van ons goud zich in Nederland. Nog een derde ligt in de Federal Reserve Bank in New York en het laatste deel ligt in Canada. Niet handig als de wereld tot chaos ontaardt (want hoe komen we dan aan ons goud?). Wel handig als de Duitsers nog eens binnenvallen en alle goudstaven op de fiets (die ze dan natuurlijk ook weer stelen) mee naar Duitsland nemen.

Tiende plaats onder druk

Binnenkort valt Nederland waarschijnlijk uit de top 10, aangezien Turkije de laatste jaren als een dolle goud koopt. Sinds 2016 sloegen de Turken voor 300 ton aan goud in, waardoor ze nu op de 11de plaats staan met 552 ton. Ook China en Rusland kochten de afgelopen jaren veel goud. Landen die niet geheel toevallig ook allemaal in de top 10 van grootste legers ter wereld staan en een voorliefde voor chaos hebben.

Nederland zit dus op een grote berg goud, maar heeft een kleine staatsschuld. In België is het precies andersom. Onze zuiderburen hebben maar 227 ton goud en in dit artikel lees je hoe hoog hun staatsschuld is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.