Waardoor Nederland het duurste energieland van Europa is
Hoe komt Jan Splinter door de winter? Nou, dit jaar wordt het duurder dan ooit, vooral in Nederland. De energieprijzen liggen hier fors hoger dan in andere landen in Europa. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.
Voor de analyse is gebruik gemaakt van cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI) in 33 landen in Europa. Hieruit blijkt dat alleen in Zweden hogere energieprijzen zijn.
Energieprijzen in Nederland hoger dan in andere landen
In Nederland betaal je 0,2319 euro per kilowattuur (kWh) gas. Dat komt neer op een tamelijk absurd bedrag van 2,25 euro per kubieke meter (m3), inclusief belastingen en netbeheerkosten.
Alleen in Zweden wordt er met 0,2378 euro per kWh (€ 2,31 per m3) meer betaald voor gas. Dat heeft vooral te maken met de hoge netwerkkosten en niet zozeer met hoge leveringsprijs.
Goed om te weten: de gasprijzen worden weergegeven in euro per kWh. In de meeste landen wordt gas namelijk afgerekend per kWh, in plaats van per kubieke meter. Bovendien kan de verbrandingswarmte van gas verschillen per land. Dit houdt in dat je in Nederland met 1 kubieke meter aardgas soms meer of minder warmte kunt opwekken dan in andere landen in Europa.
Extreem hoge Nederlandse belastingen
Feit is dat de gasprijs in Nederland ongeveer twee keer zo hoog is als het gemiddelde in Europa. Volgens het Nibud komen aankomende winter daardoor 2,5 miljoen huishoudens mogelijk in de problemen. “Onze hoge gasprijs is voor een groot deel te wijten aan de hoge belastingen. Ruim 37 procent van onze gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, namelijk energiebelasting en btw. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot”, verklaart Koen Kuijper van Energievergelijk.
Naast de hoge belastingen in Nederland zijn er nog een paar oorzaken van de hoge gasprijzen en daardoor hoge energieprijzen. Zo zijn we hier bijvoorbeeld meer afhankelijk van gas dan in veel andere Europese landen.
De stroomprijzen in Europa
Wat betreft de stoomprijzen scoort Nederland iets beter, maar nog altijd behoren we ook op dit vlak tot de duurdere landen. In onze buurlanden België en Duitsland betalen ze iets meer, maar Italië spant de kroon, zoals je in de onderstaande grafiek ziet. Hier scoort Zweden lager dan Nederland, wat ons koude kikkerlandje de twijfelachtige eer geeft van het duurste energieland.
De algehele oorzaak van de stijgende energieprijzen in Nederland en andere landen in Europa is natuurlijk de Russische invasie in Oekraïne. De onzekerheid over energieveiligheid en de beperkingen en stopzettingen van van Russisch aardgas richting de EU hebben de energieprijzen tot recordhoogten gebracht. Check hier wat de exacte energieprijs van het moment is.
Lees ook wat een mobiele airco per dag kost aan energie.