Heel Nederland krijgt binnenkort 380 euro: hoe en waarom?
Dat lees je goed, alle huishoudens in Nederland krijgen vóór 2023 tweemaal 190 euro. 380 euro, dus. Het gaat hierbij om korting op je energierekening, een voor veel mensen broodnodig cadeautje van de Nederlandse Overheid.
Hoe krijg je dit. En waarom?
Hoe krijgt heel Nederland twee keer die 190 euro?
‘Iedereen’ of ‘heel Nederland’ zijn brede begrippen. Hiermee doelen we op zzp’ers, huishoudens, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties. En ja, zelfs een en deel van het (kleine) midden- en kleinbedrijf.
De 190 euro krijg je overigens niet op je rekening gestort. Het gaat om een compensatie van je energierekening in november en december. Stel je hebt een energierekening van 300 euro. Dan betaal je dankzij het cadeautje van de Nederlandse Overheid nog maar 110 euro.
Als jouw energierekening lager is dan 190 euro, betaal je 0 euro en wordt de overtollige compensatie zoals het lijkt doorberekend op je jaarafrekening. Eventueel wordt die dan uitbetaald. De tweede situatie staat overigens niet exact toegelicht in de plannen van het kabinet. Wel wordt er gesproken over een ‘vaste’ korting (dus niet een korting ‘tot’ 190 euro). Daar komt bij dat de regering wil voorkomen dat de energiebedrijven verdienen aan een maatregel die huishoudens moet helpen.
Waarom krijg je compensatie op je energierekening?
Waarom is de Overheid in Nederland zo vrijgevig? Welnu, het afgesproken prijsplafond voor je energierekening gaat pas in januari 2023 in. En zoals net al benoemd, wil het kabinet voorkomen dat er mensen of huishoudens voor die tijd in de problemen komen. Vandaar die tweevoudige compensatie van 190 euro op je energierekening. Nee, het land waarin je leeft is zo slecht nog niet.
“Steeds meer mensen en bedrijven in Nederland worden geraakt door hoge energieprijzen. Met een prijsplafond helpen we om de lasten te verlichten en hebben mensen meer zekerheid”, licht minister Jetten voor Klimaat en Energie toe. “We hebben bij de uitwerking van het prijsplafond ook rekening gehouden met huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp of zijn aangesloten op een warmtenet. Daarom gaat het verbruiksplafond voor elektriciteit omhoog en het tarief omlaag. Ook komt er een prijsplafond voor warmtenetten. Dankzij de grote inzet van de energieleveranciers kan het prijsplafond al per 1 januari 2023 worden ingevoerd.”
Lees hier het exacte plan en de reden waarom heel Nederland twee keer die 190 euro krijgt.
Besparen op gas en energie met deze tips
Hoe dan ook blijft het slim om te besparen. Check deze 8 tips!