Doorbraak op Mars: NASA-robot ademt zuurstof als een boom
NASA heeft voor het eerst zuurstof gemaakt uit de lucht op Mars. Uiteraard met de hulp van Marsrover Perseverance.
De rijdende robot nam een doosje mee, genaamd ‘MOXIE’ (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Middels een technisch hoogstandje heeft het apparaat zuurstof gemaakt uit de lucht van Mars, die rijk is aan koolstofdioxide.
NASA zorgt voor
MOXIE genereerde volgens NASA 5,4 gram zuurstof, genoeg om een astronaut 10 minuten lang te laten ademen tijdens normale fysieke activiteit. Mensen hebben kunstmatige zuurstof op Mars nodig, omdat slechts 0,13 procent van de lucht op Mars O₂ is. Op aarde is dit 21 procent. Het apparaatje produceert het zuurstof als een boom. Het ademt CO2 in en O₂ uit.
Al eerder probeerde wetenschappers O₂ te produceren op de rode planeet. Zij dachten door middel van ingewikkelde techniek ijs om te zetten in zuurstof. Nu NASA met deze doorbraak komt, is er een veel makkelijkere manier gevonden om O₂ te maken.
Zuurstof op Mars maken is gecompliceerd
Desondanks is de techniek van MOXIE niet simpel. Het apparaat scheidt de zuurstof- en koolstofmoleculen in CO2 bij een temperatuur van meer dan 800 graden. Hij deed 5,4 uur over het verhitten van genoeg CO2 om 5,4 gram O₂ te maken. “MOXIE heeft nog veel werk voor de boeg, maar de resultaten van deze technologie-demonstratie zijn veelbelovend nu we op weg zijn naar ons doel om op een dag mensen op Mars te zien”, aldus een woordvoerder op de website van NASA.
Handig voor de ruimtevaart
De uitvinding is niet alleen noodzakelijk voor eventueel toekomstig leven op Mars, maar ook bruikbaar voor de hedendaagse ruimtevaart. Zo hoeven er in de toekomst misschien geen zuurstofflessen meer mee. Daarnaast laat NASA weten: “Zuurstof is niet alleen wat we inademen. Raketstuwstof is afhankelijk van zuurstof, en toekomstige ontdekkingsreizigers zullen afhankelijk zijn van het produceren van drijfgas op Mars om de reis naar huis te maken.”
De komende maanden worden er nog negen tests uitgevoerd met de MOXIE. Het apparaat wordt uitvoerig op zijn werking onderzocht. Hoewel leven op Mars nog ver weg is, zijn de eerste grote stappen al gezet.