NASA laat angstaanjagend geluid van zwart gat horen
Twee jaar geleden zagen we de allereerste foto ooit van een zwart gat. Inmiddels is de techniek een stuk verder en deelt NASA ook de eerste geluidfragmenten. Die zijn behoorlijk grimmig.
Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets – geen deeltjes en zelfs geen licht – kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Er zijn dan ook wetenschappers die sceptisch tegenover dit geluid staan, gezien er niets kan ontsnappen.
Zo klinkt een zwart gat volgens NASA
Het geluid komt uit het enorme zwarte gat in het centrum van de cluster van het Perseus-sterrenstelsel, dat meer dan 200 miljoen lichtjaar van de Aarde is verwijderd. Ondanks de enorme afstand heeft NASA toch een geluidsopname weten te maken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft het geproduceerd op basis van data van geluidsgeloven.
Hoewel het klinkt alsof de NASA-producers een grimmige lijn uit een techno-track of griezelige film hebben geknipt, is het geluid wel degelijk op een ruimteopname gebaseerd. De speciale telescoop Chandra X-ray Observatory ving röntgenstraling van het zwarte gat op, waardoor het geluid zichtbaar werd. Door het geluid te versnellen is het hoorbaar voor het menselijk oor.
Twijfels of het NASA-geluid wel klopt
Hoewel het nu hoorbaar is, is het moeilijk in te schatten waar het grimmige geluid vandaan komt. Volgens de onderzoekers van NASA worden de geluidsgolven in een zwart gat veroorzaakt door tal van explosies en verschillende drukgolven.
Eerste foto van zwart gat in Melkweg (maar kijk eerst deze Netflix-docu)
Niet iedereen in de wetenschap is het eens met het geluidsfragment. Sommige onderzoekers stellen dat een zwart gat helemaal geen geluid kan maken. De ruimte bestaat immers uit een vacuüm waar in theorie geluidsgolven niet verplaatsen. Anderen stellen weer dat er wel degelijk verplaatsing van geluidsgolven plaatsvindt, mede door de verschillende gassen. Wat de waarheid is, gaan we wellicht nooit weten.