Hoe herken je een narcist als werkgever? 5 tips van een hoogleraar
We krijgen allemaal wel eens te maken met een slechte baas. Een micromanager die constant over je schouder meekijkt, is bijvoorbeeld onwijs irritant. Maar heb je nu te maken met een baas die je écht hoofdpijn bezorgt en waarvan je zelfs vermoedt dat hij of zij een narcist is?
In dit artikel delen we vijf tekenen dat je te maken hebt met een narcistische baas.
Narcist als baas
Veel mensen hebben een gezonde dosis narcisme: dat betekent dat je een redelijke mate van eigenwaarde hebt. “Dat is normaal, niet pathologisch”, vertelt Marie-Line Germain, hoogleraar human resources en leiderschap in een interview over haar boek ‘Narcissism at Work: Personality Disorders of Corporate Leaders’.
“Mensen met extreme narcistische kenmerken moeten daarentegen altijd in het middelpunt van de belangstelling staan”, vervolgt ze haar verhaal. “Op de werkplek zijn dit soort bazen schadelijk voor de cultuur van een organisatie en het moreel van de werknemers.”
Je kunt je baas natuurlijk niet diagnosticeren met één artikel dat je tegenkomt op het internet. Maar het kan wel fijn zijn om te realiseren dat zijn of haar gedrag niet jouw fout is en dat het wellicht tijd is om op zoek te gaan naar een andere baan. Je kan altijd het gesprek op werk aangaan, maar in zo’n geval is de kans op verandering niet groot.
First things first: op Lentis lees je wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis precies inhoudt. Een narcist vindt zichzelf specialer dan andere mensen en verwacht zo ook behandeld te worden. Narcisten vertellen graag over de bijzondere prestaties en capaciteiten die ze denken te bezitten en hebben weinig oog voor de behoeften van anderen.
Tekenen dat je baas een narcist is
Hoogleraar Germain deelt 5 tekenen met Huff Post waaraan je wellicht kunt afleiden of jouw baas narcistische persoonlijkheidskenmerken heeft.
1. Of een vriend óf een vijand
“Narcistische bazen denken in absoluten: óf je bent een bondgenoot óf een vijand. Er zit niets tussenin. Het is belangrijk om aan de goede kant van je baas te blijven, anders zal hij of zij er alles aan doen om je het leven zuur te maken. Van negeren tot een demotie of zelfs een ontslag.”
2. Het begint met charmeren
Vergis je niet: narcistische mensen zijn vaak ook heel charismatisch. In het begin zal je je dan ook juist enorm gewaardeerd voelen door je baas. Maar dat verandert snel als je ze bijvoorbeeld feedback geeft. Narcisten kunnen namelijk slecht tegen kritiek.
3. Ze zullen nooit een fout toegeven
We zeiden het al: narcistische mensen kunnen niet tegen kritiek, en je baas zal er dan ook alles aan doen om de kritiek niet te hoeven accepteren. Narcistische werkgevers geven bijvoorbeeld de werknemers de schuld van hun fouten.
4. Ze gaan ervandoor met jouw ideeën
“Volgens Germain is dit ook een typisch voorbeeld van een narcistische baas. Ze geloven namelijk dat ze perfect zijn en om dat beeld van hunzelf in stand te houden, voelen ze zich gerechtvaardigd om net te doen alsof de ideeën van hun werknemers door hunzelf zijn bedacht.”
5. Ze beledigen je als je een fout hebt gemaakt
“Een narcist heeft niet de empathie om zich in jouw schoenen te verplaatsen en te bedenken waarom jij een bepaalde fout hebt gemaakt. Is jouw baas als je een fout maakt, verbaal onwijs kwetsend? Dat is ook een duidelijk teken dat je met een narcist te maken hebt.”
Herken jij je werkgever in bovenstaande tekenen? Werken met zo iemand kan vermoeiend zijn en het gesprek alleen aangaan over het gedrag, is vaak niet de oplossing. Een narcistische baas zal jou de schuld geven van zijn of haar gedrag.
Als je het echt niet meer trekt, is weggaan dan ook de beste optie. Germain adviseert om e-mails te bewaren en gesprekken uit te typen. Je hebt dan bewijs verzameld als het ooit tot juridische actie moet komen.