Dit verdien je als Mystery Guest, met bier onder werktijd
Bij de meeste baantjes word je ontslagen als je bier drinkt onder werktijd, maar als Mystery Guest word je er juist voor betaald. Per cafébezoek kun je enkele tientjes verdienen.
Als Mystery Guest bezoek je cafés, hotels, opticiens en elektronicazaken. Hier doe je je voor als klant, maar in werkelijkheid beoordeel je het service-niveau van de medewerkers. Dit koppel je vervolgens terug aan de werkgever. Sommigen zien Mystery Guests als snitches die arme winkelmedewerkers verklikken bij de baas. Anderen zien ze als een waardevol instrument om de kwaliteit van de dienstverlening te vergroten.
Feit is dat Mystery Guest de enige mogelijkheid in het leven is om gratis bier te drinken én er zelfs voor betaald te krijgen. Alhoewel, in deze functie als reisleider op feestvakanties kan het ook.
Zoveel kun je verdienen als Mystery Guest
Een zakcentje bijverdienen als Mystery Guest is vrij eenvoudig. Een snelle zoekopdracht op Google leert dat er meerdere bedrijven op zoek zijn naar nieuwe aanwas. Bij HS Brands, een bedrijf dat voor andere bedrijven Mystery-bezoeken verzorgt, zien we bijvoorbeeld een openstaande opdracht om een telefoonzaak te bezoeken: “Je bezoekt een Odido-winkel, doet je voor als nieuwe klant en vraagt advies over een nieuwe telefoon. Je krijgt twee adviezen van de medewerker, onthoudt deze, vraagt vervolgens welke telefoon de medewerker zelf heeft en maakt een foto van de buitenkant van de winkel als je vertrekt.”
De vergoeding die je hiervoor krijgt, varieert van 10 tot 50 euro. Per dag kun je echter meerdere bezoeken afleggen, dus dat bedrag kan aardig oplopen.
Gratis bier drinken én ervoor betaald krijgen
Ondergetekende is zelf jarenlang Mystery Guest geweest voor Heineken. Dit betekende dat ik alle cafés in Utrecht af ging waar Heineken werd geschonken om te beoordelen of de medewerkers fatsoenlijk konden tappen. Zo moest ik opletten of de koolzuurprop in het glas terecht kwam (2 punten aftrek), of het pijpje het glas raakte tijdens het tappen (5 punten aftrek), of er te veel of te weinig schuim op het bier zat (3 punten aftrek) en of er belletjes in het schuim zaten (2 punten aftrek). De meest gemaakte fout was dat bartenders met de afschuimer tegen het lekblad tikten na het afschuimen (1 punt aftrek).
Als ik mijn biertje op had, moest men mij binnen 4 minuten een nieuwe aanbieden. Zo niet, kreeg de barmedewerker 4 punten aftrek. Naast de gratis biertjes kreeg ik hier 10 tot 20 euro voor (afhankelijk van de bereikbaarheid van het café). Als student was het een leuk zakcentje om te ontvangen voor het uitoefenen van mijn favoriete hobby!
Aanmelden en vacatures
Er zijn legio bedrijven waar je je kunt aanmelden om Mystery Guest te worden, bijvoorbeeld deze. Voor de rest regent het vacatures op Google en LinkedIn.