Mysterieuze flits gelijk aan 1.000 biljoen zonnen richt zich op aarde
Een mysterieuze intense flits met de kracht van 1.000 biljoen zonnen komt volgens astronomen recht op de aarde af. Het is slechts de eerste keer in de geschiedenis dat wetenschappers een dergelijke lichtstraal in de ruimte optisch waar kunnen nemen.
Wanneer sterren te dicht bij een zwart gat komen, scheuren ze in stukken. Zo’n ontploffing kan in het hele heelal worden geregistreerd. Die gebeurtenis staat bekend als een tidal disruption event (TDE). Maar in 1 procent van de gevallen sturen ze ook waarneembare plasma en straling uit beide zijden van het zwarte gat. Alleen is het de wetenschap nog nooit gelukt om zo’n mysterieuze flits uit de ruimte rechtstreeks te observeren. Tot nu.
Mysterieuze flits op aarde gericht
Deze mysterieuze flitsen worden vergeleken met het vastpakken van een tube waaruit aan beide kanten tandpasta spuit. Bovendien zien wetenschappers ze bijna nooit en weten ze nog minder over hoe ze ontstaan en plaatsvinden. Om het fenomeen dan ook beter te begrijpen, kijken wetenschappers naar de ruimte om tekenen van de gebeurtenissen op te sporen, in de hoop geavanceerde telescopen erop te kunnen richten wanneer een TDE zich voordoet. En in februari was het zover, werd deze week onthuld.
Het fenomeen dat nu ons melkwegstelsel bereikt, begon zijn reis door de ruimte toen het heelal maar liefst een derde jonger was. Maar omdat de straal recht op de aarde is gericht, is de mysterieuze flits uit de ruimte ongewoon helder en zichtbaar.
Kracht van 1.000 biljoen zonnen
Deskundigen beschrijven het als een van de meest gewelddadige fenomenen die er in het heelal kunnen plaatsvinden. Toen deze betreffende ster te dichtbij het zwarte gat kwam, ontstond er een mysterieuze flits met de kracht van meer dan 1.000 biljoen zonnen. En dankzij een onvoorstelbare oerkracht was de bizarre lichtshow voor het eerst helder genoeg om vanaf de aarde optisch waargenomen te worden.
Met een afstand van ruim acht miljard lichtjaar is het ook de verste TDE die ooit ontdekt is. Wetenschappers hopen dat het spotten van deze mysterieuze flits met een kracht van 1.000 biljoen zonnen tot een beter begrip leidt van zwarte gaten in het algemeen.
Check het volledige academische artikel hier.
Het angstaanjagende geluid van een zwart gat
Luister ook eens naar het akelige geluid dat een zwart gat maakt. Hopelijk kunnen deze UvA-wetenschappers nog slapen.